Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι χάρτες του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου-Ζιτσαίου στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Εικόνα του άρθρου Οι χάρτες του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου-Ζιτσαίου στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2018, 18:44
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 105ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων διοργανώνει έκθεση χαρτών του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου (1834-1921). Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο κεντρικό αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας. Θα μιλήσει ο Απόστολος Κατσίκης, ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, θα μιλήσει η προϊστάμενη της βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2018, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της βιβλιοθήκης.

Ο Χρυσοχόου γεννήθηκε στη Ζίτσα, με το οικογενειακό όνομα Χρυσικός, δηλωτικό του επαγγέλματος του παππού του, βιβλιογραφικά γνωστός και ως «Ζιτσαίος ή Ζητσαίος». Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878), για τις οριοθετικές αποφάσεις της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας, με την τεκμηριωμένη του γεωγραφική εργασία στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Οι χάρτες του χρησιμοποιούνται στο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης (1881), για την οριστική λύση του ζητήματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και στη συνέχεια αποτελούν μια σημαντική χαρτογραφική υποδομή του νέου Ελληνικού Κράτους.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια του Μιχαήλ Ζιτσαίου, με κεντρικό έκθεμα τη συλλογή χαρτών «Πίναξ τῆς Μεσημβρινῆς Ήπείρου καί τῆς Θεσσαλίας / Ἐκπονηθείς ὑπό Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου, Ζιτσαίου. Ἐν Αθήναις : Ἐκ τοῦ λιθογραφείου Γ. Κόλμαν, 1881». Προέρχονται από τις ειδικές συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, στην οποία, επί 200 περίπου χρόνια λειτουργίας της, συλλέγονται τεκμήρια μεγάλης σπουδαιότητας, περιεχομένου, αισθητικής και κυρίως ιστορικής αξίας. «Τα πολυάριθμα αυτά τεκμήρια, με τις ιδιαίτερες αναφορές σε συνθήκες και γεγονότα επιβάλουν την ταυτότητα και προσωπικότητα της Ζωσιμαίας ως Ιστορικής Βιβλιοθήκης, την καθιστούν ξεχωριστή από τις ‘νέες’ βιβλιοθήκες, χωρίς το δικό της ιστορικό παρελθόν,  τεκμηριώνοντας και διαφυλάττοντας τη νεότερη ιστορία του τόπου τούτου και της Ελλάδας» σημειώνει η Ζωσιμαία στο συνοδευτικό δελτίο Τύπου.

Λόγω της προετοιμασίας, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό το πρωί του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2651072863 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zosimaialib@sch.gr.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back