Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τοποθετήσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο

Εικόνα του άρθρου Οι τοποθετήσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2019, 01:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εβδομάδα με πολλή ένταση στη Βουλή και με νομοσχέδια που έρχονται να αλλάξουν στοιχειώδη πράγματα στην κοινωνία. Ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής είναι οι ρυθμίσεις για την παιδεία, και δη για το πανεπιστημιακό άσυλο την κατάργηση του οποίου υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της «Ελληνικής Λύσης».

Στη Βουλή, οι γιαννιώτες βουλευτές που έκαναν τοποθετήσεις επί του θέματος ήταν η Μερόπη Τζούφη και ο Γιώργος Αμυράς. Η κ. Τζούφη, ως αναπληρώτρια τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «αλλεργία της συντηρητικής παράταξης απέναντι στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στην πολιτική ζύμωση της νεολαίας, την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δημιουργεί εντυπώσεις καθώς στην πλειοψηφία τους, στα 24 πανεπιστήμια, επικρατεί ηρεμία και μόνο σε τρία και τέσσερα ιδρύματα παρατηρούνται μεμονωμένα κρούσματα.  «Η προληπτική αστυνομοκρατία, το δόγμα ‘νόμος και τάξη’ μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω… Το άσυλο δεν είναι ιστορικό απολίθωμα. Είναι άσυλο δράσεων, το οποίο προστατεύει όχι μόνο από κρατικούς καταναγκασμούς, αλλά και από ιδιοτελή συμφέροντα και τις επιβουλές τους» ανέφερε η κ. Τζούφη.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του, κατέθεσε στη Βουλή τη γνωστή θέση περί μετατροπής «του ασύλου σε άβατο εγκληματικότητας και παραβατικότητας από μικρές οργανωμένες μονάδες». «Το άρθρο 64 είναι ένα άρθρο που προασπίζει, θεμελιώνει, μπετονάρει το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν το καταργεί. Με το άρθρο 64 εμείς θέλουμε οι φοιτητές, για παράδειγμα, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να σκέφτονται μόνο τις σπουδές τους και όχι αν θα πετύχουν κανέναν έμπορο ναρκωτικών στη γωνία. Θέλουμε τα αμφιθέατρα να γεμίζουν από γνώσεις και όχι από υλικά για μολότοφ…» τόνισε.

Το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου, που έγινε πια νόμος, αναφέρει λοιπόν:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back