ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τέσσερις εκπρόσωποι… σε επανάληψη

Εικόνα του άρθρου Οι τέσσερις εκπρόσωποι… σε επανάληψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 20:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην επανάληψη της διαδικασίας εκλογής των εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Οι εκπρόσωποι που εκλέχτηκαν, είναι οι ίδιοι: ο Θωμάς Μπέγκας, η Τατιάνα Καλογιάννη και ο Μάκης Χρυσοστόμου από την πλειοψηφία, και ο Γιώργος Αρλέτος από τη μειοψηφία.

Η επανάληψη της διαδικασίας ήταν επιβεβλημένη μετά την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με το σκεπτικό ότι οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας θα έπρεπε να εκλεγούν από το σύνολο του σώματος και όχι μόνο από την πλειοψηφία. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέτασε την απόφαση αυτεπάγγελτα, με αφορμή προσφυγή που είχε κάνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αϊβατίδης. Η προσφυγή του κ. Αϊβατίδη αφορούσε το ότι η πλειοψηφία πρότεινε ως εκπρόσωπό της και ανέδειξε δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας (την Τατιάνα Καλογιάννη), με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κρίνει ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον εκ μέρους του προσφεύγοντα.

Η διαδικασία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να κρίνει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «εσφαλμένη». «Διότι δεν είναι ανεκτό νομικά και συνταγματικά η μειοψηφία εκτός της εκλογής των αντιπροσώπων της να έχει λόγο και παρέμβαση και στους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας. Ψηφίζοντας δύο φορές για την ίδια διοίκηση του ίδιου συνδέσμου έχουμε το παράδοξο η μειοψηφία να συμμετέχει σε δύο εκλογικά σώματα» τόνισε. 

Σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ότι δεν θα γίνει προσφυγή επί της απόφασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην επιτροπή του άρθρου 152 και στη συνέχεια, εάν χρειαζόταν, στη Δικαιοσύνη. «Γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να είμαστε εμείς αυτοί που θα καθυστερήσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή του προεδρείου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων» τόνισε.

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε επίσης ότι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπάρχει μια ακόμη ένσταση για τους εκπροσώπους του Δήμου Αρταίων. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί οι δήμοι κατά πόσο θα προχωρήσουμε στις εκλογές του Φορέα πριν εκδοθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της ενστάσεως αυτής ή όχι» είπε.

Η εκλογική διαδικασία όσον αφορά την εκλογή της κας Καλογιάννη ως εκπροσώπου της πλειοψηφίας, αμφισβητήθηκε εκ νέου από την αντιπολίτευση, και δη από τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Δημήτρη Παπαγεωργίου. Οι παρατάξεις του κ. Παπαγεωργίου, του Νίκου Γκόντα και του Παντελή Κολόκα απείχαν από την ψηφοφορία της πρότασης της πλειοψηφίας. 

Και εννοείται πως δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις για νέες προσφυγές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back