ΑΛΜΠΟΥΜ

Οι Slint μέσα σε μια λίμνη

Εικόνα του άρθρου Οι Slint μέσα σε μια λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2024, 14:20
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 33 ολόκληρα χρόνια, κυκλοφόρησε ένας από τους πιο «μυστικούς» εκπληκτικούς δίσκους του ροκενρόλ: Το Spiderland των Slint.

Καταρχάς, ποιοι ήταν οι Slint.

Οι Slint ήτανε μια ψιλοευκαιριακή μπάντα που έπαιζε math. Τι είναι το math τώρα. Το math είναι ένα παρακλάδι του ροκ που έχει αρκετές εναλλαγές ρυθμού, πολύπλοκα (ή και όχι) ριφ… ώπα, κάτσε, έτσι δεν γίνεται δουλειά.

Στο Λούισβιλ του Κεντάκι λοιπόν, το 1986, τέσσερις πιτσιρικάδες έφτιαξαν του Slint.

Το 1989 κυκλοφόρησαν το Tweez και το 1991, το Spiderland, το δεύτερο LP τους.

Και τέλος, αυτό ήταν.


Με δύο άλμπουμ και μετρημένες γενικά εμφανίσεις, δεν θέλει πολύ να γίνεις καλτ, άμα είσαι και από το Κεντάκι. Οι Slint όμως ήταν κάτι πάνω από αυτό. Καταρχάς, μέλη τους παρέμειναν ενεργά σε μπάντες όπως οι Tortoise και οι Breeders. Κατά δεύτερον, το Spiderland ήταν (και παραμένει) ένα μουσικό έπος, κυρίως γιατί ταυτίστηκε με πράγματα που άκουγε ο κόσμος, και στην Ελλάδα, όταν ενηλικιωνόταν σε αυτό τον αιώνα.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου, την οποία τράβηξε ο Γουίλ Όλνταμ ή αλλιώς Bonnie “Prince” Billy και απεικονίζει τη μπάντα να μπανιαρίζεται στην τεχνητή λίμνη της Ούτικα, στην Ιντιάνα.

Οι θεματικές του κυμαίνονται από χειρομαντεία μέχρι τη… Μαντόνα.

Οι μουσικές του γραμμές είναι όλη η ιστορία: ρυθμικές, αρρυθμικές, με εφέ, χωρίς εφέ, σκοτεινές, φωτεινές, η μουσική των Slint είναι ένα απόγευμα που οι Pixies έπαιναν καφέ με τον Ρόμπερτ Φριπ ενώ δίπλα τους έκαναν ηλιοθεραπεία οι Godspeed! You Black Emperor.

Παρότι ο δίσκος δεν πήγε καλά εμπορικά, αλλά και κριτικά, στην αρχή.

Η επιρροή του όμως ήταν αντιστρόφως ανάλογη, καθώς μια σειρά μπάντες που ξεκίνησαν τότε ή λίγο αργότερα, κατατάσσουν τους Slint στις βασικές τους επιρροές, με ειδική αναφορά σε αυτό τον δίσκο.

Επίσης, σήμερα το Spiderland, εκτός από ένα αναγνωρισμένο μουσικό έργο, έχει και μια καλτ απήχηση, ακόμα μεγαλύτερη ίσως από την καλλιτεχνική του αξία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back