Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Οι πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2023, 00:23
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου επειδή αγνόησε τη συμβουλή τους να αποφύγει την αύξηση των εντάσεων στις βόρειες περιοχές με σερβική πλειοψηφία, επικρίνοντας την απόφαση της χώρας να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «με βίαια μέσα».

Η Ουάσινγκτον ακύρωσε τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει πλέον μεγάλο ενθουσιασμό να το βοηθήσει στην ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, έκανε λάθη και ότι θα τον συναντήσει από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ έχουν επιπλήξει το Κοσσυφοπέδιο, που συνήθως είναι σύμμαχός τους, για την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σερβία, λέγοντας ότι η χρήση βίας για την εγκατάσταση δημάρχων σε εθνοσερβικές περιοχές υπονομεύει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των προβληματικών διμερών σχέσεων. 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζεφ Χάβενιρ, δήλωσε: «Θα με εξέπληττε αν οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή».

Το ΝΑΤΟ προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην ανάπτυξη 700 επιπλέον ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον τραυματισμό 30 στρατιωτών της υπό το ΝΑΤΟ Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR) κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με Σέρβους διαδηλωτές τη Δευτέρα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει την πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια κλιμάκωσε απότομα και χωρίς λόγο τις εντάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ανέφερε σε δήλωσή του χθες ότι είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον Άλμπιν όσο και με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα φέτος, ο Μπορέλ βοήθησε επίσης να σφραγιστεί μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων. Αλλά η συμφωνία αυτή έγινε πριν από τις εκλογές του Απριλίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της.

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters. Politico. Φωτογραφία: EPA/GEORGI LICOVSKI

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back