πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Σερβία: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2023, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η KFOR, ανέβασε την Τρίτη τον αριθμό των στρατιωτών της που τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με Σέρβους.

Οι Σέρβοι είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν τα γραφεία ενός από τους Δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου την περασμένη εβδομάδα ανέλαβαν καθήκοντα δήμαρχοι αλβανικής καταγωγής.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι 11 Ιταλοί στρατιώτες και 19 Ούγγροι «υπέστησαν πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων καταγμάτων και εγκαυμάτων από αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς». Προστίθεται ότι τρεις Ούγγροι στρατιώτες «τραυματίστηκαν από τη χρήση πυροβόλων όπλων», αλλά τα τραύματά τους δεν απειλούν τη ζωή τους.

Οι Σέρβοι συγκρούστηκαν με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο δήμο Ζβέκαν, 45 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πρίστινα.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβη και να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, αντί να κρύβονται πίσω από ψευδείς αφηγήσεις», δήλωσε ο διοικητής της KFOR, υποστράτηγος Angelo Michele Ristuccia.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πέρασε τη νύχτα με τα στρατεύματά του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Με εντολή του τέθηκαν σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού την περασμένη εβδομάδα. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, τρεις εκ των οποίων σοβαρά.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν.


Αύξηση εντάσεων

Τα βίαια επεισόδια ήταν το τελευταίο περιστατικό καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο προσπάθησαν να εμποδίσουν πρόσφατα εκλεγμένους Αλβανούς δημάρχους να εισέλθουν στους Δήμους. 

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και να αφήσει τους νέους αξιωματούχους να μπουν στα γραφεία. Η Σερβία έθεσε τον στρατό της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έστειλε περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι εχθροί εδώ και δεκαετίες, με το Βελιγράδι να αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην επίλυση της διαφοράς μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, φοβούμενες περαιτέρω αστάθεια στην Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας μαίνεται στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές τόσο στη Σερβία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο ότι πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, εάν πρόκειται να σημειώσουν πρόοδο για την ένταξή τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Οι δυτικοί πρεσβευτές του λεγόμενου «κουιντέτου» -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες- συναντήθηκαν στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, ζητώντας του να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων, ενώ κατήγγειλαν έντονα τη βία των Σέρβων κατά των στρατευμάτων της KFOR και των δημοσιογράφων.

«Τα υπερεθνικιστικά σερβικά γκράφιτι στα οχήματα του ΝΑΤΟ είναι μια σκοτεινή υπενθύμιση στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο Κούρτι μετά τη συνάντηση.

Οι πρεσβευτές του κουιντέτου θα συναντηθούν με τον Βούτσιτς, ενώ ο ίδιος θα συναντηθεί επίσης με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας για να δείξει ότι έχει την υποστήριξής για τις πολιτικές του.

Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασε το 1998, όταν αυτονομιστές εθνοτικοί Αλβανοί εξεγέρθηκαν κατά της σερβικής κυριαρχίας και η Σερβία απάντησε με βίαιη καταστολή. Περίπου 13.000 άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, έχασαν τη ζωή τους. Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασε τελικά τη Σερβία να αποχωρήσει από την περιοχή. Η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα όχι.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: AP Photo/Dejan Simicevic



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3