ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα του άρθρου Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2020, 14:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις θέσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παρέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  κατά την επίσκεψή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Βασίλης Βασιλείου, Μάκης Χρυσοστόμου από τη διοίκηση, ο Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-μπαρ Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης, καθώς και η βουλευτής Μερόπη Τζούφη και ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Στέφος.

Το Επιμελητήριο έθεσε μια σειρά ζητήματα, προβλήματα και παρατηρήσεις, καθώς και μια δέσμη «αναπτυξιακών ενεργειών  που θα πρέπει να απασχολήσουν τα αρμόδια υπουργεία ταυτόχρονα με τη κρίση για να μπορέσουν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αλλά και να τρέξουν σε αναπτυξιακή τροχιά οι επιχειρήσεις και η οικονομία», όπως τόνισε.

Είπε ότι το ιδιωτικό χρέος θα διογκωθεί λόγω πανδημίας και ότι θα πρέπει «να  βρεθεί ευρωπαϊκή λύση μέσω κουρέματος του»

Πρότεινε, άμεσα, μέτρα για

  • Οριζόντια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύγκριση της πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019 και όχι με 2μηνες ή 3μηνες συγκρίσεις.
  • Οριζόντια χρηματοδότηση ανελαστικών δαπανών για 60 ημέρες όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων.
  • Νέες αναστολές  προθεσμίας  αποπληρωμής των επιταγών, που η  ημερομηνίες λήξης τους βρίσκονται στις ημερομηνίες  αναστολής εργασιών με κρατική εντολή έως 45 ημέρες μετά την άρση  της  κρατικής αναστολής.
  • Επιταγές που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρήσεων, να καταθέτονται στον λογαριασμό τους, να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες   στο ύψος του 70% άτοκα και χωρίς έξοδα διαχείρισης και να ακολουθούν την ρύθμιση για αυτές, όπως προβλέπονται για αυτές  που βρίσκονται στο πλαφόν.
  • Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο συμπεριλαμβανομένων και των αλκοολούχων ποτών.
  • Δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών.
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού.
  • Εκπτώσεις 25% συνεπών επιχειρήσεων σε Δήμους-Νομικά πρόσωπα –Δημόσιο- Ασφαλιστικά ταμεία.
  • Δυνατότητα ένταξης ρυθμίσεων και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη εταιριών Ο.Ε ,Ε.Ε ,Α.Ε και άλλες νομικές μορφές.
  • Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης για το 2021
  • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η αργυροχρυσοχοΐα

Ο κ. Δημητρίου παρέδωσε το φάκελο με τις προτάσεις του Επιμελητηρίου στον κ. Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεσμεύτηκε «για την αξιολόγηση του και την κατάλληλη προώθηση μέσω των βουλευτών είτε απευθείας στα αρμόδια υπουργεία, είτε σε προώθηση μέσω επερωτήσεων στην Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back