Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι… πιθανότητες του φυσικού αερίου στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Οι… πιθανότητες του φυσικού αερίου στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2022, 11:34
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εκτιμάει ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου» των Ιωαννίνων «θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη».

Βέβαια, συμπλήρωσε ότι αυτό θα ισχύει «εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα», κάτι που μάλλον απομειώνει την αρχική του βεβαιότητα.

Αυτές τις δηλώσεις έκανε στην κυβέρνηση του ΣΚΑΪ, με αφορμή την τελευταία επικοινωνιακή καμπάνια της ΕΔΕΥΕΠ για τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Τα σχετικά στοιχεία δεν προσθέτουν κάτι ιδιαίτερο στα ήδη γνωστά. Το «οικόπεδο των Ιωαννίνων», όπου έρευνες κάνει η Energean, θα κριθεί εάν είναι εκμεταλλεύσιμο μέχρι το 2026.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα, το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», είπε επίσης.

Συμπλήρωσε ότι «όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές».

Φυσικά, οι σημερινές τιμές είναι προϊόν κρίσης και όχι «κανονικές» και έχουν εκθέσει τις κυβερνητικές επιλογές για το ρεύμα και την ενέργεια, που στην Ελλάδα είχαν ακριβύνει περίπου ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο κ. Σκρέκας σημείωσε τέλος ότι «τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back