Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κωδικό όνομα: «Ήπειρος -1»

Εικόνα του άρθρου Κωδικό όνομα: «Ήπειρος -1»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2023, 15:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση της εταιρίας Energean με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου στον Δήμο Ζίτσας, και συγκεκριμένα στη Γιουργάνιστα, βρίσκεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε: Γιουργάνιστα: ο τόπος της ερευνητικής γεώτρησης

Η υπόθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων επιστρέφει λοιπόν. Η ερευνητική γεώτρηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα υπάρξει και παραγωγική γεώτρηση στο μέλλον. Ένα μέλλον που, παρά τις «κορόνες» περί παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, θα αλλάξει την περιοχή των Ιωαννίνων.

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση, η Energean προσπαθεί να αναδείξει την πτυχή της «σημαντικής τόνωσης της τοπικής οικονομίας» κατά τον έναν χρόνο που θα διαρκέσουν οι διαδικασίες της ερευνητικής γεώτρησης και να διαβεβαιώσει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι από «μικρές μέχρι αμελητέες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή της προβάλλει τους «περίπου 150 εργαζόμενους που θα χρειαστούν» κατά την εκτέλεση της γεώτρησης «Ήπειρος-1». Όπως σημειώνει, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (η οποία έχει γίνει από την εταιρία LDK Consultants και με τη συνδρομή διεθνών εξειδικευμένων συμβούλων), κατά τη διάρκεια του έργου αναμένεται να απασχοληθούν μια σειρά από ειδικότητες όπως μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες κ.α. «Οι ειδικότητες αυτές, πέραν του απολύτως εξειδικευμένου προσωπικού, θα αναζητηθούν στο ντόπιο εργατικό δυναμικό» αναφέρει ενώ θέτει και το ζήτημα των οφελών για την τοπική αφορά από την προμήθεια δομικών και κατασκευαστικών υλικών, αγαθών και υπηρεσιών.

Η προετοιμασία του χώρου θα απαιτήσει περίπου 220 ημέρες, η εκτέλεση της γεώτρησης περίπου 130 ημέρες και οι παρεμβάσεις στην οδοποιία 84 ημέρες. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

«Φυσικά, σε περίπτωση ανακάλυψης, οι επενδύσεις και οι ωφέλειες τόσο για την Ήπειρο όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία γενικότερα θα είναι πολλαπλάσιες» τονίζεται κάνοντας μια προβολή στο μέλλον.

Η εταιρία θυμίζει ότι η εν λόγω ερευνητική γεώτρηση θα είναι η 17η που πραγματοποιείται στη ιστορία της Ηπείρου και η πρώτη έπειτα από 22 χρόνια, μετά την ανεπιτυχή γεώτρηση «Δήμητρα» στο Καλπάκι. Πρόκειται δε για την 21η γεώτρηση ή γεωτρητική παρέμβαση που έχει εκτελέσει η Energean συνολικά στην Ελλάδα «χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο σχετιζόμενο με την λοιπή οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα της περιοχής, στην οποία ακμάζουν ιδιαίτερα ο τουρισμός, και η αλιεία» όπως υποστηρίζεζι.

Οι γεωτρήσεις που έχουν προηγηθεί, εκτελέστηκαν σε βάθος μεταξύ 750 και 4.300 μέτρων περίπου ενώ η Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας και σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.

Το γήπεδο του έργου απέχει πάνω από 8 χλμ. από οποιαδήποτε περιοχή natura, πάνω από 17 χλμ. από οποιοδήποτε εθνικό πάρκο, πάνω από 11 χλμ. από οποιοδήποτε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, πάνω από 16 χιλ. από οποιοδήποτε αισθητικό δάσος(σ.σ. των Ιωαννίνων), ενώ βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιονδήποτε προστατευόμενο υγρότοπο Ramsar. Επιπλέον, στην περιοχή του εργοταξίου δεν εντοπίζονται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνεται.

Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο του χώρου εγκατάστασης του γεωτρύπανου και του συνοδευτικού εξοπλισμού (συνολικά περίπου 27,3 στρέμματα) όσο και των περιμετρικών επιχώσεων (συνολικά περίπου 25,7 στρέμματα) είναι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δε περιμετρικές επιχώσεις θα λειτουργήσουν προστατευτικά για το περιβάλλον, αλλά και θα περιορίσουν δραστικά την ηχητική και οπτική όχληση από την εγκατάσταση του εξοπλισμού, που θα γίνει σε υψόμετρο 711 μέτρων.

Το σύνολο των επιπτώσεων «που προβλέπονται στη ΜΠΚΕ χαρακτηρίζονται από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον και είναι περιορισμένες στον χώρο του εργοταξίου. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η εφαρμογή σειράς μεθόδων και παρεμβάσεων και η εκπόνηση ειδικών μελετών για την ακόμη μεγαλύτερη άμβλυνση οποιασδήποτε όχλησης». Η εταιρία σημειώνει ακόμα ότι, στο πλαίσιο του έργου, θα δραστηριοποιηθεί και ειδική Μονάδα Περιβάλλοντος, την οποία θα απαρτίζουν ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων και η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος.

«Σε περίπτωση ανακάλυψης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης και αποτίμησης  εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, η Energean θα δηλώσει την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος και θα προχωρήσει στην κατάρτιση Σχεδίου Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σύνολο των εργασιών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καταρτισθούν και θα υποβληθούν προς διαβούλευση αυτοτελείς Μελέτες Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Σε περίπτωση μη ανακάλυψης, η έκταση θα αποκατασταθεί πλήρως στη σημερινή της μορφή» τονίζεται.

Σε αυτό το σημείο προσθέτει ότι η εταιρία έχει επενδύσει ήδη στην Ήπειρο «46 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν στη διάρκεια της σεισμικής έρευνας του 2018-2019… Η εκτιμώμενη επένδυση στην ερευνητική γεώτρηση Ήπειρος -1 είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ».

Τέλος, η εταιρία υπενθυμίζει το προφίλ της: ότι είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ότι δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, διατηρώντας τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, και ότι διατηρεί παραγωγή  πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κροατία και τη Βόρεια  Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back