ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κατηγορίες κατά δημάρχου για «εξαπάτηση»

Εικόνα του άρθρου Κατηγορίες κατά δημάρχου για «εξαπάτηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2021, 18:01
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Χτες ο Δήμος Ζίτσας απέστειλε μια ανακοίνωση-ψήφισμα σχετικά με την πρόταση του Δήμου Δωδώνης και εγκατάσταση μονάδων βιορευστών στα όρια του Δήμου Ζίτσας,  διαφωνώντας με αυτή.

Ωστόσο, ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα, έγινε αιτία σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση. Δύο παρατάξεις, η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» και η «Αλλαγή τώρα» με ανακοινώσεις τους, κατηγορούν τη δημοτική αρχή, για διαφορετικούς λόγους όμως.

Η πιο σοβαρή κατηγορία προέρχεται από την Αυτοδιοικητική Συνεργασία και τον Βασίλη Αυδίκο, που ουσιαστικά κατηγορεί το δήμαρχο ότι, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο εμφανίστηκε «εκνευρισμένος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και τελικά, ο δήμαρχος αντέτεινε στην κριτική ότι «αντιμετωπίζει χαλαρά το ζήτημα» ότι ο Δήμος έχει ορίσει δικηγόρο, «στον οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δώσει σαφή εντολή να αποδομήσει πλήρως νομικά τις μελέτες των επενδυτών και ότι ο Δήμος είναι παρών δυναμικά στην διαδικασία» όπως επι λέξει αναφέρει η Αυτοδιοικητική Συνεργασία.

Η παράταξη όμως λέει επίσης ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας τελικά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, «αναφέρει ακριβώς τα ίδια με τον Δήμο Δωδώνης».

Παραθέτει και κάποια χωρία από το υπόμνημα όπου μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, αναφέρεται ότι «δεν εξετάστηκε η εναλλακτική λύση χωροθέτησης σε περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ρητώς ως περιοχή υποδοχής βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, παρόλο που το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και η ευρύτερη αυτού περιοχή διαθέτει τέτοια. Συγκεκριμένα: Στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένος εκ του νόμου υποδοχέας τέτοιων δραστηριοτήτων, ήτοι η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, που απέχει απόσταση 25 -30 χλμ από την προτεινόμενη θέση εγκατάστασης των επίμαχων μονάδων».

Η παράταξη κατηγορεί το δήμαρχο για εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου και αναφέρει ότι «δήμαρχε, με την απαράδεκτη αυτή στάση σου διχάζεις τον δήμο σου και τους δημότες σου. Μέσα στον ίδιο σου τον Δήμο δημιουργίες στρατόπεδα τοπικών κοινοτήτων και συνθήκες αντιπαράθεσής τους» και πως είναι «πολιτικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα του Δήμου μας».

Επίσης, αποσύρει τη στήριξη στο ψήφισμα και κατηγορεί το δήμαρχο για «απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου».

 Η δεύτερη ανακοίνωση έρχεται από την παράταξη του Δήμου Ζίτσας «Αλλαγή τώρα» που κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι πριν καν δούνε οι υπόλοιπες παρατάξεις το ψήφισμα, σχετικά με την αδειοδότηση δύο μονάδων επεξεργασίας βιορευστών και τη σχετική απάντηση στον Δήμο Δωδώνης, αυτή έστειλε την ανακοίνωση, ενώ η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Ζιάκκας στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «το θέμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε πριν την λήξη του δημοτικού συμβουλίου, με δική μου πρόταση το τελικό κείμενο του ψηφίσματος που θα ψηφιζόταν να μας δοθεί με αποστολή στα email όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης ώστε να το μελετήσουμε, να επιφέρουμε τυχόν τροποποιήσεις και την επομένη να δινόταν στα ΜΜΕ ως κείμενο που ψηφίστηκε με ομόφωνη απόφαση».

Ωστόσο, αναφέρει ότι περίπου 1,5 ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης, στάλθηκε η ανακοίνωση.

«Επειδή η παιδεία και το πολιτικό ήθος μου για τα 21 και πλέον έτη ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μου επιτρέπει να δέχομαι και αποδέχομαι τετελεσμένα γεγονότα ως αληθινά και ως δήθεν αποδεχόμενα και από εμένα χωρίς να τα επιβεβαιώνω, με οδηγούν στο να καταγγείλω αυτή την απαράδεκτη πρακτική του καπελώματος που επιχειρήθηκε από αυτούς που την σκέφτηκαν και την πραγματοποίησαν» αναφέρει και αμφισβητεί την ομοφωνία στην έγκριση.

Στην ουσία του ζητήματος, αναφέρει ότι η παράταξη «Αλλαγή τώρα» είναι «κάθετα αντίθετη με τη δημιουργία τέτοιων μονάδων επεξεργασίας βιορευστών σε όλη την έκταση του Δήμου μας» και ότι στηρίζει «κάθε στοχευμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής για αυτό το σκοπό εφόσον φυσικά μας ενημερώνει εγκαίρως».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back