ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξώδικο αντί μιας απάντησης στον τοπικό Τύπο…

Εικόνα του άρθρου Εξώδικο αντί μιας απάντησης στον τοπικό Τύπο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2023, 12:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Λευτέρης Αραμπατζής ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Εκ των πραγμάτων και εκ του αξιώματος, ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αραμπατζής έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του από την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Στην επιστολή αυτή, άφηνε αιχμές και κατά του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.

Ο τοπικός Τύπος δημοσίευσε, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ, την επιστολή παραίτησης του κ. Αραμπατζή, ενός δημόσιου προσώπου, στο σύνολό της ή μέρος της. Η αντίδραση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. ήταν άμεση. Απέστειλε σε κάποια μέσα ενημέρωσης (Πρωινός Λόγος, Ηπειρωτικός Αγών, typos-i.gr, pbnews.gr) και σε δημοσιογράφους εξώδικα! Είναι σαφές ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, αντί μιας απαντητικής επιστολής επέλεξε τον πιο… δύσκολο δρόμο!

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που εκπροσωπείται από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, κατηγορεί τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για παραβίαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για προσβολή της εμπορικής πίστης και της επαγγελματικής φήμης της εταιρίας.

Κάνει λόγο για «συκοφαντικά δημοσιεύματα» και αναφέρει ότι αυτά «είναι ανακριβή και ψευδή». Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προφανώς χρησιμοποιεί τα περί «δημοσιογραφικής δεοντολογίας» κατά το δοκούν. Η ευθύνη για τα λεγόμενα κάποιου ανήκει στον ίδιο και μόνο. Ο κ. Αραμπατζής είχε μια θεσμική θέση στην οποία είχε εκλεγεί, ήταν πρόεδρος ενός συλλογικού οργάνου.

Πέραν της αυθαίρετης ερμηνείας περί «παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», η ΕΤΒΑ, με την αποστολή εξώδικων και την προειδοποίηση για προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, κάνει κάτι χειρότερο επί της ουσίας: Επιχειρεί να αποτρέψει στο μέλλον οποιαδήποτε κριτική σε αυτήν και να «φιμώσει» εντέλει τον Τύπο. Και αυτή είναι μια επικίνδυνη τακτική η οποία δυστυχώς δηλώνει την έντονη παρουσία της τα τελευταία χρόνια στην ελληνική δημοσιογραφική πραγματικότητα.

Δημοσιεύουμε το κείμενο του εξώδικου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., μόνο και μόνο για να αναδειχθούν ο τρόπος και το ύφος μιας μεγάλης και σημαντικής εταιρίας προς τον τοπικό Τύπο.

* * *  

«Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού μας αντιλαμβανόμαστε ότι το δημοσίευμά μας στο οποίο συμπεριλήφθηκαν χαρακτηρισμοί που εμπεριέχονται στην από 01/8/2023 επιστολή του Ελευθερίου Αραμπατζή καταφερόταν σε βάρος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και του Διευθύνοντος Συμβούλου αυτής, με υπερβολικό και αδικαιολόγητο τρόπο. Στο πλαίσιο του καθήκοντος αληθείας, και σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ανακαλούμε στο σύνολο το δημοσίευμά μας ως άστοχο και ανακριβές κατά περιεχόμενο, ιδίως δε φράσεις και χαρακτηρισμούς που αφίστανται δραματικά από την αλήθεια: ‘ίσως ο CEO της ΕΤΒΑ να έχει καλύτερη συνεννόηση με τον νέο πρόεδρο… Και οι δύο έβαλαν το χεράκι τους για αυτή την κατάσταση…’ καθώς και αναληθείς χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. Δηλώνουμε ότι ουδεμία πρόθεση είχαμε να προσβάλουμε την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και τον θεσμικό της ρόλο στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, τον οποίο αναγνωρίζουμε και το Διευθύνοντα Σύμβουλό της».

Πρωινός Λόγος, Ηπειρωτικός Αγών, Τύπος Ιωαννίνων (typos-i.gr), pbnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back