Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Οι «μισές αλήθειες» του κ. Γεωργιάδη για τους υγειονομικούς

Εικόνα του άρθρου Οι «μισές αλήθειες» του κ. Γεωργιάδη για τους υγειονομικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2021, 17:54
ΕΛΛΑΔΑ

O υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έχει συλληφθεί αρκετές φορές «κλέπτων οπώρας», με δηλώσεις του που ελέγχονται ως ανακριβείς ή σπεύδει ο ίδιος να τις αλλάξει, ρίχνοντας την ευθύνη σε «παρερμηνείες», παρότι είναι ακόμα και… βιντεοσκοπημένες.

Χτες, χαρακτήρισε «ντροπή» το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει».

Ο κ. Γεωργιάδης, βασικό στέλεχος της «εργαλειοποίησης» της κυβερνητικής γραμμής, είπε λίγες αλήθειες και πολλές ανακρίβειες.

Η «προτελευταία θέση στην Ευρώπη» που ανέφερε, είναι μεν προτελευταία, στον πίνακα του ECDC, ο οποίος όμως διαμορφώνεται ανάλογα με τις χώρες που παρέχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το δε ποσοστό εμβολιασμού υγειονομικών δεν είναι χαμηλό, όπως αφήνει να εννοηθεί. 

Από τις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (και όχι «στην Ευρώπη» όπως ανέφερε ο υπουργός), παρέχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία οι 16 από αυτές. Ανάμεσα σε αυτές που δεν παρέχουν στοιχεία αποκλειστικά για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υγειονομικοί που αρνούνται να εμβολιαστούν, στην Ελλάδα. Το πρόβλημα ενυπάρχει, όχι μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά γενικώς, με την αντιεπιστημονική καχυποψία που συντηρείται από «εύκολες» ειδήσεις και ανακρίβειες. Η κατά το δοκούν χρήση όμως των στοιχείων, τους στοχοποιεί γενικά. Έτσι και αλλιώς, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία η κυβέρνηση έχει μεταθέσει δικές της ευθύνες στον «προσωπικό χώρο» των πολιτών, όλο αυτό το διάστημα.

Ούτε όμως το 62,7% που επικαλέστηκε ο κ. Γεωργιάδης από μόνο του λέει κάτι. Καταρχάς, αφορά το ποσοστό που έχουν λάβει έστω μια δόση. Δηλαδή, ο υπουργός προτιμάει το αφήγημα «ξεπεράσαν το τάδε εκατομμύριο οι εμβολιασμοί» για τους καθημερινούς αριθμούς, άσχετα αν αυτοί δεν αναφέρονται σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, αλλά το αντιστρέφει όταν μιλάει για τους υγειονομικούς.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναφέρει ένα άλλο ποσοστό που είναι στον ίδιο πίνακα: ότι η Ελλάδα είναι στη μέση ακριβώς των χωρών που δίνουν στοιχεία, στον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, που ανέρχεται στο 54,8% και την κατατάσσει πιο ψηλά από τη Γαλλία ή τη Δανία, στους υγειονομικούς…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back