Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι μεγάλος δακτύλιος, οι ευθύνες και η στήριξη στον Δήμο

Εικόνα του άρθρου Οι μεγάλος δακτύλιος, οι ευθύνες και η στήριξη στον Δήμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2018, 18:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην αποποίηση κάθε ευθύνης που της προσάπτει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης (κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Σύλλογος, με χτεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε την Περιφέρεια και τον Δήμο Ιωαννιτών να «σταματήσουν να παρακάμπτουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πάσης φύσεως έργων ή να συντάσσουν πρόχειρες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Η περιφερειακή αρχή ξεκαθαρίζει καταρχάς ότι οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο, που έχει προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», προωθούνται αποκλειστικά και μόνο από τον Δήμο Ιωαννιτών.

«Κατά συνέπεια, δεν γίνεται κατανοητή η αναφορά του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κατά της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» τονίζει. Επιπλέον, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι η ίδια έκανε το χρέος της, κάνει αναφορά στην ομόφωνη θετική γνωμοδότηση επί της μελέτης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Σε αυτή τη γνωμοδότηση, όπως αναφέρει, το «ναι» είχε ειπωθεί υπό όρους.

Η περιφερειακή αρχή αφήνει αιχμές κατά του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι εκ μέρους του δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις ή ενστάσεις κατά τη διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παραπέμπει (όπως κάνει σε κάθε περίπτωση γνωμοδότησης) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,  η οποία είναι η αδειοδοτούσα αρχή.

Τέλος, κάνει γνωστό ότι έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Δήμου Ιωαννιτών να συμμετάσχει στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος ακύρωσε την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τους περιβαλλοντικούς όρους του μεγάλου δακτυλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back