ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι Κομνηνοί και η Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Οι Κομνηνοί και η Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2024, 20:28
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η δυναστεία των Κομνηνών υπήρξε μια από τις ισχυρότερες στο Βυζάντιο, το οποίο και κυβέρνησαν για εκατό περίπου χρόνια, ενώ αργότερα καθόρισαν τις τύχες των «διαδόχων» της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μέσω των επιγαμιών έφτασαν και στην Ήπειρο. Ένας από τους δρόμους των Ιωαννίνων, στην περιοχή της οδού Βηλαρά, φέρει το όνομά τους.

Η πιο επικρατούσα θεωρία για την καταγωγή τους, ήταν η Κόμνη της Θράκης και ο πρώτος γνωστός πάτρωνας ήταν ο Μανουήλ Ερωτικός Κομνηνός (γιατί τον 11ο αιώνα, οι Ερωτικοί ήταν διάσημη οικογένεια).

Το 1204, ένας κλάδος της οικογένειας των Κομνηνών ίδρυσε το Δεσποτάτο της Ηπείρου, με τον Μιχαήλ Α’ Κομνηνό Δούκα.

Ο Μιχαήλ Α’ ήταν δισέγγονος του Αλέξιου Κομνηνού, του αυτοκράτορα που συνέδεσε τα 37 χρόνια της βασιλείας του με την ευημερία στην αυτοκρατορία, αλλά και τις συνωμοσίες εναντίον του.

Η Άννα Κομνηνή, μια εξαιρετικά επιφανής γυναίκα της εποχής –επίσης με οδό που φέρει το όνομά της στην περιοχή της Μητρόπολης- ήταν αδερφή του Αλέξιου και συνωμότης εναντίον του, μαζί με τη μητέρα του. Το… Game of Thrones στο Βυζάντιο κάνει τα σύγχρονα σενάρια να ωχριούν…

Ο Μιχαήλ Α’ ήταν μέλος του Οίκου των Αγγέλων. Είναι ο Μιχαήλ Άγγελος του οποίου το όνομα φέρει ο κεντρικός δρόμος των Ιωαννίνων.

Άλλοι κλάδοι της οικογένειας ίδρυσαν την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, οι Μεγαλοκομνηνοί, ενώ άλλοι πάλι, κίνησαν προς τη Δύση. Ο Ντεμετριούς Στεφανοπολί ντε Κομνέν αναγνωρίστηκε στη Γαλλία ως απόγονος του αυτοκράτορα Δαυίδ Κομνηνού. Η σύζυγος ενός από τους γιους του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα, ήταν η κόρη του Ισαάκιου Β’ Αγγέλου, επίσης αυτοκράτορα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back