ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Οι Καμάρες της οδού Αβέρωφ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2017, 11:38
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Μέχρι και τη δεκαετία του ’50, το δεξιό τμήμα της οδού Αβέρωφ, μεταξύ του Δημαρχείου και του Κουρμανιού, αποκαλούνταν «Καμάρες». Εκεί βρισκόταν και ένα τζαμί, το Κούμπλου τζαμί. 

Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Κώστα Φωτόπουλο, η προσωνυμία Καμάρες προερχόταν από καμάρες, λείψανα παλιών αρχοντικών σπιτιών από τον καιρό του «Χαλασμού» των Ιωαννίνων, δηλαδή από την πυρπόληση που έγινε το 1869 από τον Ρασήμ πασά για ρυμοτομικούς λόγους. Από μία τοξωτή πύλη ανάμεσα από τα καταστήματα του εμπορικού δρόμου περνούσε τότε κανείς για να φτάσει και στο Κούμπλου τζαμί, το οποίο ήταν γνωστό και ως το Τζαμί στις Καμάρες. 

Για το τζαμί αυτό δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Σμύρης αναφέρει στα «Μουσουλμανικά τεμένη των Ιωαννίνων» («Ηπειρωτικά Χρονικά», 2000) ότι «η άμεση γειτνίασή του με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου σε μια ευρύτερη συνοικία με αμιγή χριστιανική σύνθεση, μας οδηγεί στην υπόθεση ότι το τέμενος θα πρέπει να ανεγέρθηκε σε αντιδιαστολή με τη μητρόπολη, όταν αυτή ξαναχτίστηκε μεγαλοπρεπής το 1832».

Το τέμενος κατεδαφίστηκε αρκετά αργά, σε σχέση με άλλα τεμένη της πόλης, όταν στη θέση του, το 1955, ανεγέρθηκε το κτιριακό συγκρότημα του Τοσιτσείου Ιδρύματος, με τις «Καμάρες» να διαγράφονται κι αυτές, με τη σειρά τους, από τη φυσιογνωμία της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3