ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις «σαρώνουν» τη Γάζα από βορρά και νότο

Εικόνα του άρθρου Οι ισραηλινές δυνάμεις «σαρώνουν» τη Γάζα από βορρά και νότο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2024, 09:51
ΚΟΣΜΟΣ

Μερικές από τις πιο έντονες μάχες εδώ και εβδομάδες μαίνονται τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο, έχουν κλείσει ένα κύριο σημείο διέλευσης για την παροχή βοήθειας. Ανθρωπιστικές ομάδες λένε ότι αυτό έχει επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν και πάλι. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας βρήκε καταφύγιο εκεί, αφού το Ισραήλ διέταξε εκκενώσεις από τη βόρεια Γάζα τον Οκτώβριο.

Η υγειονομική αρχή της Γάζας απηύθυνε έκκληση για διεθνή πίεση ώστε να ανοίξει εκ νέου η πρόσβαση μέσω των νότιων συνόρων για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων για την τροφοδοσία των γεννητριών και των ασθενοφόρων.

«Οι τραυματίες και οι άρρωστοι υποφέρουν από αργό θάνατο επειδή δεν υπάρχει θεραπεία και προμήθειες και δεν μπορούν να ταξιδέψουν», ανέφερε.

Στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας, έναν εκτεταμένο προσφυγικό καταυλισμό που χτίστηκε για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πριν από 75 χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε μια περιοχή όπου ισχυρίστηκαν ότι είχαν διαλύσει τη Χαμάς πριν από μήνες.

Οι κάτοικοι έφυγαν κατά μήκος δρόμων γεμάτων ερείπια, κουβαλώντας σακούλες με τα υπάρχοντά τους. Οβίδες αρμάτων μάχης προσγειώθηκαν στο κέντρο του καταυλισμού και αξιωματούχοι της υγειονομικής υπηρεσίας δήλωσαν ότι ανέσυραν 20 πτώματα από τις ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στον πόλεμο έχει πλέον ξεπεράσει τους 35.000, με 57 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας, οι αριθμοί των οποίων δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Στη Ράφα, το Ισραήλ ενίσχυσε τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς σε ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα τανκς έχουν αποκόψει τον κύριο δρόμο βορρά-νότου του Σαλαχουντίν.

Κατέστρεψαν ανθρωπιστική βοήθεια

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα, εκτίμησε ότι περίπου 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη από τότε που ο ισραηλινός στρατός έδωσε την πρώτη εντολή εκκένωσης πριν από μία εβδομάδα.

Μετακινούνται σε άδειες εκτάσεις γης, συμπεριλαμβανομένης της Αλ-Μαουάσι, μιας μικρής λωρίδας κατά μήκος της ακτής, που έχει οριστεί ως διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή από το Ισραήλ.

Αλλά η Σάινα Λόου της υπηρεσίας βοήθειας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων δήλωσε ότι δεν έχει δημιουργηθεί για να υποδεχθεί ξεριζωμένες οικογένειες.

Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονταν προς τη Γάζα, σκορπίζοντας πακέτα τροφίμων στο δρόμο στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Σάλιβαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές ισραηλινών εποίκων που επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας καθ' οδόν προς το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, το δεύτερο τέτοιο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

«Είναι εντελώς εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται και λεηλατούν αυτές τις μεταφορές», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Πρόκειται για μια εντελώς και εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά».

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: WFP/Χ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3