ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στην εμβέλεια των πυραύλων της Β. Κορέας

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ στην εμβέλεια των πυραύλων της Β. Κορέας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2017, 12:49
ΚΟΣΜΟΣ

«Ολόκληρη η επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται πλέον, εντός της εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων» τόνισε ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν, επιβεβαιώνοντας τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Η δοκιμή είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε απερίσκεπτη και επικίνδυνη την ενέργεια της Πιονγιάνγκ, ο Ντόναλτ Τραμπ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, προχώρησαν σε στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά.

«Παράλληλα με τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή της διάδοσης (της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας) θα προετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα για να την περιορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν-γκου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε την Κίνα και την Ρωσία ότι «ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, φέρουν ειδική ευθύνη, όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να υπογράψει και να θέσει σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία και προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο Τραμπ επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία -98 ψήφους υπέρ και 2 κατά- παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του στο κείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back