ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τα F-16 στην Τουρκία

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τα F-16 στην Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2023, 17:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν (φωτογραφία), μία ημέρα αφότου η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία αποτελούσε το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς τη συμμαχία, είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει για 20 δισεκατομμύρια δολάρια μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.

Μιλώντας ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τη μεταφορά».

«Δεν έχει θέσει καμία επιφύλαξη σε αυτό ... Σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

 Ωστόσο στο Κογκρέσο το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την Άγκυρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, παραμένει επιφυλακτικός και διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, διευκρινίζοντας στο Reuters ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Τόσο οι Τούρκοι αξιωματούχοι όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψαν κάθε υπόνοια ότι η έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνδέεται με την πώληση των F-16 κατά τους μήνες των συνομιλιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής αντίδρασης.

Το χρονοδιάγραμμα τόσο της μεταφοράς των F-16 όσο και της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ασαφές.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν έχει προγραμματιστεί να συνέλθει πριν από το καλοκαίρι, ενώ και η Ουγγαρία πρέπει ακόμη να επικυρώσει τη συνθήκη προσχώρησης, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται για «μόνο τεχνικό ζήτημα».

Όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν ένα νέο μέλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει την επικύρωση στο κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατό», αλλά δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας. Η Φινλανδία είχε υποβάλει αίτηση μαζί με τη Σουηδία, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ανέτρεψε τις εκτιμήσεις ασφαλείας των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back