Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται έντονα

Εικόνα του άρθρου Οι φοιτητές διαμαρτύρονται έντονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2019, 22:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολύ δυναμική ήταν η παρουσία φοιτητών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων. Εκπρόσωποι από πέντε φοιτητικούς συλλόγους έθεσαν για άλλη μια φορά τα ζητήματα που τους απασχολούν, και κυρίως το ακριβό εισιτήριο του αστικού ΚΤΕΛ και η κακή ποιότητα της σίτισης στις εστίες της Δομπόλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοιτητές δίνουν το παρών σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και που το δημοτικό συμβούλιο, με τη σειρά του, δίνει το βήμα στους φοιτητές για να εκφράσουν τα αιτήματά τους.

Οι φοιτητές περιέγραψαν γλαφυρά το ζήτημα της μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκαναν λόγο για «ακριβή κάρτα απεριορίστων διαδρομών», για «λιποθυμίες φοιτητών» και για «ασυνέπεια στα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ», με αποτέλεσμα να χάνονται μαθήματα, ακόμη και εξεταστικές. Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο οποίος ανέφερε ότι η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί, λέγοντας ότι «μέσα σε 40 λεπτά πρέπει να κινηθούν 3000 φοιτητές», ενώ αναφέρθηκε σε «ένα ειδικό πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται σε Ανατολή και Σεισμόπληκτα» όπου υπήρχαν προβλήματα της έγκαιρης άφιξης των λεωφορείων. Ωστόσο, οι φοιτητές ανέφεραν ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά και πάλι τα 45 λεπτά. Ο κ. Μουστακλής είπε ακόμη ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρύτανη, αποφασίστηκε να υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση για τα δρομολόγια σε περιόδους εξεταστικής.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για τη σίτιση και τη μετακίνηση την έχουν το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας ανέφερε ότι «είναι ντροπή να υπάρχει σίτιση με 1,80 ευρώ, λιγότερο από όσο κάνει ένας καφές στην πόλη». Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε ότι «ευτυχώς φωνάζουν οι φοιτητές, γιατί δεν φωνάζουν οι Γιαννιώτες. Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί από την πλευρά μας, γιατί έχουμε μόνιμο αίτημα διασύνδεσης με το πανεπιστήμιο, χωρίς να μπορούμε να το εμβαθύνουμε». Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πανεπιστημιακός καθηγητής, για το θέμα της μετακίνησης πρότεινε να υπάρξει έκπτωση στο πακέτο των 20 εισιτηρίων, όπως και να αρχίσει ο Δήμος Ιωαννιτών να βάζει στο πλάνο του τη δημοτική συγκοινωνία. Για τη σίτιση, εκτίμησε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι και πρότεινε να υπάρξει μια πίεση στο υπουργείο για την αύξηση των κονδυλίων. Ο Βασίλης Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ ζήτησε με σαφέστατο τρόπο να επιδοτήσει το εισιτήριο ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά και να υπάρξει δωρεάν δημοτική συγκοινωνία. Ο κ. Μπέγκας απάντησε στον κ. Καφαράκη κάνοντας λόγο για «χάιδεμα αυτιών». Η συζήτηση συνεχίστηκε, με το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων να αποφασίζει τελικά τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα ζητήσει κοστολογημένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την κάλυψη των αναγκών. Στη συνέχεια το συμβούλιο θα αποφασίσει για την οικονομική συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3