ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι έμποροι αποκτούν τον δικό τους οικισμό

Εικόνα του άρθρου Οι έμποροι αποκτούν τον δικό τους οικισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2017, 00:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από 16 χρόνια, οι έμποροι των Ιωαννίνων βλέπουν ένα παλιό τους όνειρο να πραγματοποιείται. Η πολεοδομική μελέτη σε έκταση της «Οικοδομικής Συνεργασίας Εμπόρων Ιωαννίνων» στην Αμπελιά εγκρίθηκε με διάταγμα που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (ΦΕΚ  212 ΑΑΠ 19/9/2017). Ο οικοδομικός συνεταιρισμός περιλαμβανόταν και στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου.

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ο συνεταιρισμός των εμπόρων μπορεί να προχωρήσει στην ανέγερση οικισμού σε έκταση 175 στρεμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την οικοδόμηση είναι η δημιουργία των υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 50% περίπου της συνολικής έκτασης του νέου οικισμού θα πρέπει να είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.  Με τον τρόπο αυτό τα μέλη των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα, όπως συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back