ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι διεκδικήσεις, η ανάπτυξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση

Εικόνα του άρθρου Οι διεκδικήσεις, η ανάπτυξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2019, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τις διεκδικήσεις του επιμελητηριακού κόσμου να μη σταματούν, η διευρυμένη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) συνεδριάζει σήμερα στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος μίλησε για «επιστροφή σε μια κανονικότητα με την έννοια ότι ξεφύγαμε από τις υποχρεώσεις της μνημονιακής επιτροπείας. Ζούμε σε μια μνημονιακή κατάσταση, αλλά πρόκειται για ένα μνημόνιο που σχεδιάζεται για τους Έλληνες από τους Έλληνες –κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2010» και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.

Με αφορμή τον πρόσφατο νόμο για τις επενδύσεις και τις διάφορες ανακοινώσεις, ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι γίνονται κάποια βήματα προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα και να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Αναφερόμενος στα επιχειρηματικά πάρκα, μετά από ερώτηση, ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές επιχειρήσεις, ελληνικές, και επιχειρήσεις του εξωτερικού και ότι αυτά πρέπει να γίνουν περισσότερα στη χώρα, ενώ έθεσε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων των επιμελητηρίων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το ύψος του μισθολογικού κόστους –υπενθυμίζω ότι τα επιμελητήρια δεν ήταν ποτέ υπέρ της μείωσης του κατώτατου μισθού-, αλλά το ύψος του μη μισθολογικού κόστους» υπογράμμισε. Όπως είπε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. «Θέλω να πιστεύω ότι με την εισαγωγή του νέου ασφαλιστικού σχεδίου που περιμένουμε να δούμε στην πλήρη του έκταση από τον αρμόδιο υπουργό τον Ιανουάριο, θα υπάρξει μια σχετική ελάφρυνση κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε.

Για την ανάπτυξη της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κατέθεσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, «πυρήνας» της οποίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, θέτοντας εδώ και το περίφημο ζήτημα του brain drain. Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα τα Γιάννενα, όπου λόγω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχουν εγκατασταθεί μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Τέλος, έκανε αναφορά και στην πιο άμεση συμβολή των επιμελητηρίων στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και κυρίως στις υπηρεσίες μίας στάσης, για τις οποίες υπάρχει αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. «Μια επιχείρηση ιδρύεται μέσα σε 8 λεπτά. Απομένει όμως να μειώσουμε και τον χρόνο της αδειοδότησης μιας επιχείρησης από 6 και 8 μήνες που είναι σήμερα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στις συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Ευελπιστούμε ότι έχουμε καταφέρει να βάλουμε μπροστά τις συνεργασίες και θα φανεί στο άμεσο μέλλον» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back