ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι διαστρικοί αντάρτες πόλεων

Εικόνα του άρθρου Οι διαστρικοί αντάρτες πόλεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2020, 15:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 24 Νοεμβρίου του 1972, οι Hawkwind, η μεγαλύτερη μουσική κολεκτίβα όλων των εποχών, κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, Doremi Fasol Latido, το οποίο ήταν ένα χάος.

Καταρχάς, ήταν το πρώτο άλμπουμ με τον Λέμι στο μπάσο, ο οποίος αρχικά είχε κάνει οντισιόν για κιθαρίστας. «Ήξερα ότι ο κιθαρίστας είχε πάρει οχτώ χάπια acid και μετά δεν τον ξανάδαμε για πέντε χρόνια» σχολίασε σχετικά ο μουσικός μονόλιθος, σε ανύποπτη φάση.  Ωστόσο, ο Ντέιβ Μπροκ, ένας από τους «πρώτους μεταξύ ίσων» στην κολεκτίβα, αποφάσισε ότι θα παίξει αυτός κιθάρα, οπότε ο Λέμι ανέλαβε το μπάσο.

Δεύτερον, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε ένα… στάβλο ή τουλάχιστον αυτό που αργότερα θα ήταν η επέκταση των Rockfield Studios στην Ουαλία. Παρεμπιπτόντως, το στούντιο έχει ακόμα και σήμερα ως σήμα του τη φωτογραφία αυτού του στάβλου.

Αν σας αρέσει ο Τύπος μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Τρίτον, η μπάντα μελοποιούσε ακόμα και στίχους του Μάικλ Μούρκοκ, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του Έλρικ του Μελνιμπονέ, μιας από τις καλύτερες συγγραφικές fantasy δημιουργίες όλων των εποχών.

Τέταρτον, το όνομα του δίσκου, η διατονική κλίμακα, αντιστοιχεί τα χρώματα με τις νότες και τους πλανήτες, σε μια «αναπαράσταση» του πυθαγορείου θεωρήματος του σύμπαντος. Θέλετε κάτι ακόμα πιο υπερβατικό;

Ο δίσκος δεν ήταν τόσο καλός όσο ο προηγούμενος, το In Search of Space και κυρίως ο επόμενος, το διαστημικών μουσικών διαστάσεων Space Ritual. Ωστόσο, μην έχετε αμφιβολίες ότι το Doremi Fasol ήταν, ας πούμε μέτριο ή ασήμαντο.

Ο πέμπτος λόγος που το καθιστά αξιομνημόνευτο, είναι ότι στις μεταγενέστερες εκδόσεις του περιλαμβάνει το Urban Guerilla, το κομμάτι που έγραψε ο Μπροκ με τον Ρόμπερτ Κάλβερτ, τον ποιητή-μέλος του γκρουπ. Το κομμάτι κυκλοφόρησε ως σινγκλ περίπου έξι μήνες αργότερα από το άλμπουμ, ωστόσο ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε, μέχρι αρκετά αργότερα, σε άλμπουμ. Μάλιστα, επειδή η κυκλοφορία του συνέπεσε με μια σειρά αντιποίνων του IRA με βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, η μπάντα το απέσυρε για ένα διάστημα. «Κάποτε δώσαμε μια συναυλία αλληλεγγύης για κάτι ανάρχες (σ.σ. την ακροαριστερή Angry Brigade) που φτιάχνανε βόμβες στο υπόγειό σου και όλα τα σχετικά. Το Urban Guerilla ήταν σχετικά με αυτό. Τέτοιος ήταν ο Κάλβερτ», διηγείται ξανά ο μονόλιθος Λέμι.

Το Urban Guerilla, μαζί με το Silver Machine, το άλλο πολύ επιτυχημένο σινγκλ τους, είναι από τα σήματα κατατεθέντα των Hawkwind. Και πλέον, υπάρχει στο Doremi…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back