ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Hawkwind πήγαν στο διάστημα (και έμειναν εκεί)

Εικόνα του άρθρου Οι Hawkwind πήγαν στο διάστημα (και έμειναν εκεί)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2021, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόσοι δίσκοι άραγε έγιναν γνωστοί με άλλα ονόματα, ενώ ονομάζονταν διαφορετικά; Η «Μπανάνα» ή το Get Back είναι μερικά παραδείγματα.

Πόσοι δίσκοι όμως έγιναν γνωστοί με το… σύντομο όνομά τους; Ένας: Το Space Ritual ή The Space Ritual Alive in Liverpool and London όπως είναι ο πλήρης τίτλος, που κυκλοφόρησαν οι Hawkwind τέτοιες μέρες πριν από 48 χρόνια.

Το Space Ritual ήταν ζωντανό άλμπουμ και τότε, υπήρχε η τάση, οι μπάντες να ηχογραφούν εξωφρενικά καλά ζωντανά άλμπουμ.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Το SR ήταν ένα από αυτά. Πιο σωστά, είναι ένα από τα καλύτερα ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ όλων των εποχών. Δημιουργήθηκε κατά την περιοδεία του Doremi Fasol Latido και η παλαβοπαρέα των Κάλβερτ, Λέμι, Μπροκ και λοιπών, έκανε ό,τι ήθελε.

Καταρχάς, άφησε εκτός λίστας την πιο μεγάλη επιτυχία της τότε, το Silver Machine. Κανένα πρόβλημα όμως, καθώς είχε προσθέσει το Born to Go, ένα από τα πιο καταιγιστικά τους κομμάτια.

Κατά τα άλλα, ο δίσκος ήταν κυρίως το Doremi, συν ένα πλήρες σετ οπτικών εφέ που εκτόξευαν το κοινό στο διάστημα. Η μπάντα δεν το χρειαζόταν, ήταν ήδη εκεί. Οι συναυλίες τους περιλαμβάναν ακόμα και χορεύτριες, τη θρυλική Στέισια και τις Μις Ρενί και Τόνι Καρέρα.

Μάλιστα, οι θεατές έπαιρναν στην είσοδο πρόγραμμα, σαν αυτό των σινεμά και των θεάτρων, όπου η μπάντα πρωταγωνιστούσε σε ένα διαστημικό σενάριο.

Επίσης, το Sonic Attack το είχε γράψει ο Μάικλ Μούρκοκ. Ναι, ο συγγραφέας μιας από τις καλύτερες σειρές fantasy βιβλίων, των ιστοριών του Έλρικ του Μενλιμπονέ, όποτε ήταν εύκαιρος, αντικαθιστούσε τον Κάλβερτ στη σκηνή.

Και για να δέσει το σκηνικό, φωνητικά στο συγκεκριμένο κομμάτι κάνει (και) ο Μπράιαν Μπλεσντ, ένας από τους κορυφαίους σεξπηρικούς (και μη) ηθοποιούς της Αλβιόνας.

Το Space Ritual έχει πάρει δικαίως θέση δίπλα σε επικά διάσημους ζωντανούς δίσκους, όπως το Made in Japan, το On your feet or on your knees, το Get there yayas out, το Live at Filmore και το Live at Leeds. Εκτός όμως από αυτή την κατάταξη, απολαμβάνει, δικαίως, μια θέση στα «40 κοσμικά ροκ άλμπουμ», στην πρώτη δεκάδα μάλιστα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back