Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί ξεκινούν εμβολιασμούς

Εικόνα του άρθρου Οι Βρετανοί ξεκινούν εμβολιασμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 11:48
ΚΟΣΜΟΣ

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο Sky News κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».


Έξοδος από το lockdown

Στο μεταξύ η Αγγλία βγαίνει σήμερα από ένα lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και επιστρέφει σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ελπίζει να άρει τους περιορισμούς την άνοιξη χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19 και μιας εκστρατείας διεξαγωγής μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Αυτή ήταν η δεύτερη καραντίνα που επιβαλλόταν στην Αγγλία με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα της Ευρώπης που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς (περισσότεροι από 59.000 για 1,6 εκατομμύριο κρούσματα).

Μέχρι τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα προειδοποίησης τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης με την επιδημία.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δεχθούμε (…) ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο» σε φάση ανάπτυξης, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ο Τζόνσον χθες Τρίτη μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Μέχρι τότε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαλαρώσουμε, κυρίως στη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα», πρόσθεσε δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει αυτό το σύστημα τριών βαθμίδων.

Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, προς μεγάλη ανακούφιση των καταστηματαρχών ενόψει Χριστουγέννων. Επίσης ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.

Οι κάτοικοι της Αγγλίας μπορούν να συναντώνται έως και έξι άτομα το μέγιστο, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back