ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλ. Καχριμάνης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Παρασκηνιακές κινήσεις»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Παρασκηνιακές κινήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2023, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οικοδεσπότης του 9ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Βέβαια, ο τρόπος που έθεσε το ζήτημα, ήταν... ιδιαίτερος, καθώς μίλησε για «παρασκηνιακές ενέργειες». Ο κ. Καχριμάνης απέφυγε πάντως να θίξει πρόσωπα και υπολήψεις, ή πολιτικές.

«Εντάξαμε έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης και πληροφορηθήκαμε ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για απένταξη ορισμένων από αυτά, χωρίς συνεργασία, αλλά και χωρίς καν ενημέρωσή μας» είπε ο κ. Καχριμάνης, χωρίς να εξηγήσει ποιες και από ποιους γίνονται αυτές «παρασκηνιακές κινήσεις» όπως ούτε ποια έργα αφορά.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τρία έργα: Την Ιόνια ποδηλατική διαδρομή στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με 3,7 εκατ. ευρώ, τον δρόμο Πηγάδια-Πλάκα, με προϋπολογισμό 23,6 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 9,37 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο αυτό.

Ωστόσο, από τα τρία αυτά έργα, μόνο τα δύο πρώτα έχουν προχωρήσει (διαγωνισμοί και ανάδειξη αναδόχων). Στην τρίτη περίπτωση, η Περιφέρεια Ηπείρου εδώ και 13 μήνες αναζητά την υπόλοιπη χρηματοδότηση μέσω δανείων. Και προφανώς, αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται καν δημοπράτηση του έργου. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεν παύει τον τελευταίο καιρό, σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, να υπενθυμίζει ότι το πάρκο αυτό αποτελεί και πρωθυπουργική δέσμευση.

Μετά και τις δηλώσεις αυτές του κ. Καχριμάνη, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, του ανθρώπου που διαχειρίζεται τα του Ταμείου Ανάκαμψης, και δη την αναθεώρησή του η οποία έγινε τον τελευταίο καιρό, κατά τη 2η μέρα εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back