ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Σε «ακραία επίπεδα» η βία κατά των παιδιών

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Σε «ακραία επίπεδα» η βία κατά των παιδιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2024, 09:19
ΚΟΣΜΟΣ

Η βία κατά των παιδιών που εμπλέκονται σε πολλαπλασιαζόμενες και κλιμακούμενες συγκρούσεις έφτασε σε «ακραία επίπεδα» το 2023, με έναν πρωτοφανή αριθμό δολοφονιών και τραυματισμών σε κρίσεις, από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το Σουδάν, τη Μιανμάρ και την Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Η ετήσια έκθεση για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, που περιήλθε την Τρίτη στην κατοχή των Associated Press και Guardian, αναφέρει «μια συγκλονιστική αύξηση κατά 21% των σοβαρών παραβιάσεων» κατά των παιδιών κάτω των 18 ετών σε μια σειρά συγκρούσεων, αναφέροντας επίσης το Κονγκό, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Σομαλία και τη Συρία.

Για πρώτη φορά, η έκθεση του ΟΗΕ έβαλε τις ισραηλινές δυνάμεις στη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών για τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό παιδιών και τις επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. 

Για πρώτη φορά συμπεριέλαβε επίσης τους μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ για τη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή παιδιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη διατήρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τις συνδεδεμένες με αυτές ένοπλες ομάδες στη μαύρη λίστα τους για δεύτερη χρονιά, λόγω των δολοφονιών και του ακρωτηριασμού παιδιών και των επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία στην Ουκρανία. 

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς μόνο τις περιπτώσεις που οι ερευνητές του ΟΗΕ μπόρεσαν να επαληθεύσουν, οπότε αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος του συνολικού αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Συνολικά, ο ΟΗΕ επαλήθευσε «8.009 σοβαρές παραβιάσεις κατά 4.360 παιδιών» στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το επόμενο χειρότερο μέρος για τη βία κατά των παιδιών.

Από τον συνολικό αριθμό των παιδιών-θυμάτων που επαληθεύτηκαν, 4.247 ήταν Παλαιστίνιοι, 113 ήταν Ισραηλινοί.

Συνολικά, 5.698 παραβιάσεις αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας και 116 στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam. Ισραηλινοί έποικοι κρίθηκαν υπεύθυνοι σε 51 περιπτώσεις και οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ εμπλέκονται σε 21.

Η έκθεση παραδέχθηκε ότι αντικατοπτρίζει μόνο μια μερική εικόνα της κατάστασης στη Γάζα.

«Λόγω των σοβαρών προκλήσεων πρόσβασης, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα δεν αντιπροσωπεύουν την πλήρη κλίμακα των παραβιάσεων κατά των παιδιών σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης σοβαρές παραβιάσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, με 126 Παλαιστίνια παιδιά να έχουν σκοτωθεί και 906 να έχουν συλληφθεί. Ο ΟΗΕ επαλήθευσε πέντε περιπτώσεις όπου οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν αγόρια «για να προστατεύσουν τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επιβολής του νόμου».

Κατά τη διάρκεια του 2023, ενόψει της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ διοργάνωσαν «καλοκαιρινά στρατόπεδα», στα οποία τα παιδιά εκτέθηκαν σε «στρατιωτικό περιεχόμενο και δραστηριότητες».

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου, ο ΟΗΕ επαλήθευσε 23 ξεχωριστές περιπτώσεις άρνησης της ανθρωπιστικής πρόσβασης από τις ισραηλινές αρχές «που σχετίζονται με την άρνηση συντονισμού των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας και την παρεμπόδιση της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη».

Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι «σχεδόν όλες οι κρίσιμες υποδομές, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες έχουν δεχθεί επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των χώρων καταφυγής, των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των σχολείων, των νοσοκομείων, των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, των μύλων σιτηρών και των αρτοποιείων».

«Τα παιδιά κινδυνεύουν από λιμό, σοβαρό υποσιτισμό και θάνατο που μπορεί να αποφευχθεί», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από AP, Guardian. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3