ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ψήφισμα κατά των ισραηλινών εποικισμών

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Ψήφισμα κατά των ισραηλινών εποικισμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2016, 01:51
ΚΟΣΜΟΣ

Με 14 ψήφους υπέρ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης για τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ και των Ρεπουμπλικάνων. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και τη Σενεγάλη, μία μέρα μετά την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας επί του σχεδίου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκούν πιέσεις η Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο.

«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον μόνο φίλο τους στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Ενέργειας της ισραηλινής κυβέρνησης Γιουβάλ Στέινλιτζ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε «κόλαφο» για το Ισραήλ και «ημέρα νίκης» για τους Παλαιστινίους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε νέα περίοδο τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε από την πλευρά της ότι η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. «Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν «απολύτως επαίσχυντη», χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «πλήγμα για την ειρήνη».

Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΣΑ σχετικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back