ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Παιδιά αρχίζουν να πεθαίνουν στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Παιδιά αρχίζουν να πεθαίνουν στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2024, 11:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο λιμού στη Γάζα υπό τους βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις και την πολιορκία του Ισραήλ, τα παιδιά αρχίζουν να πεθαίνουν.

Η πείνα είναι πιο έντονη στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει απομονωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και έχει υποστεί μεγάλες διακοπές στις παραδόσεις τροφίμων. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση στα νοσοκομεία Kamal Adwan και Shifa του βορρά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά - μεταξύ των οποίων και παιδιά ηλικίας 15 ετών - καθώς και ένας 72χρονος άνδρας.

Ιδιαίτερα ευάλωτα παιδιά αρχίζουν επίσης να υποκύπτουν στο νότο, όπου η πρόσβαση σε βοήθεια είναι πιο τακτική.

Στο νοσοκομείο των Εμιράτων στη Ράφα, 16 πρόωρα μωρά πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, δήλωσε ένας από τους ανώτερους γιατρούς στο Associated Press.

«Οι παιδικοί θάνατοι που φοβόμασταν είναι εδώ», δήλωσε η Adele Khodr, επικεφαλής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή, σε δήλωσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό την είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών μετά την έναρξη της επίθεσής του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ - επιτρέποντας μόνο μια μικρή ροή φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν από δύο διαβάσεις στο νότο.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τους οργανισμούς του ΟΗΕ για την αυξανόμενη πείνα στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν καταφέρνουν να διανείμουν τις προμήθειες που συσσωρεύονται στα περάσματα της Γάζας. 

Η UNRWA, η μεγαλύτερη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα, λέει ότι το Ισραήλ περιορίζει ορισμένα αγαθά και επιβάλλει δυσκίνητους ελέγχους που επιβραδύνουν την είσοδο. 

Επίσης, η διανομή εντός της Γάζας έχει παραλύσει, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι οι αυτοκινητοπομπές γυρίζουν τακτικά πίσω από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο στρατός συχνά αρνείται την ασφαλή διέλευση εν μέσω μαχών και η βοήθεια αρπάζεται από τα φορτηγά από πεινασμένους Παλαιστίνιους κατά τη διαδρομή προς τα σημεία παράδοσης.

Με την ανησυχία να αυξάνεται, το Ισραήλ υπέκυψε στις αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι θα ανοίξει τα περάσματα για βοήθεια απευθείας στη βόρεια Γάζα και θα επιτρέψει θαλάσσιες μεταφορές.

Απελπισία στο Βορρά

Οι συνθήκες στο βορρά, που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό ισραηλινό έλεγχο εδώ και μήνες, έχουν γίνει απελπιστικές. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης της Γάζας και των γύρω περιοχών έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τις ισραηλινές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν.

Κρέας, γάλα, λαχανικά και φρούτα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν, σύμφωνα με αρκετούς κατοίκους που μίλησαν στο AP. Τα λιγοστά είδη που υπάρχουν στα καταστήματα είναι τυχαία και πωλούνται σε εξαιρετικά αυξημένες τιμές - κυρίως ξηροί καρποί, σνακ και μπαχαρικά. Οι άνθρωποι έχουν πάρει βαρέλια με σοκολάτα από αρτοποιεία και πωλούν μικροσκοπικές κηλίδες της.

Οι πρόσφατες ρίψεις βοήθειας από αέρος από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παρέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες βοήθειας από τις παραδόσεις με φορτηγά, οι οποίες έχουν γίνει σπάνιες και μερικές φορές επικίνδυνες. Η UNRWA λέει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν της επέτρεψαν να παραδώσει προμήθειες στο βορρά από τις 23 Ιανουαρίου. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, ο οποίος είχε διακόψει τις παραδόσεις λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, δήλωσε ότι ο στρατός ανάγκασε την Τρίτη την πρώτη αυτοκινητοπομπή του στο βορρά εδώ και δύο εβδομάδες να επιστρέψει.

Όταν ο ισραηλινός στρατός οργάνωσε μια παράδοση τροφίμων στην πόλη της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, οι στρατιώτες που φρουρούσαν τη φάλαγγα άνοιξαν πυρ - σε μια αντιληπτή απειλή, λέει ο στρατός - καθώς χιλιάδες πεινασμένοι Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν τα φορτηγά. Περίπου 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς, καθώς και από το ποδοπάτημα μέσα στο χάος.

Οι προμήθειες φρέσκων τροφίμων στη Ράφα έχουν μειωθεί, ενώ ο πληθυσμός της έχει διογκωθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο με εκτοπισμένους κατοίκους. Το κυριότερο διαθέσιμο είναι οι κονσέρβες, που συχνά βρίσκονται σε πακέτα βοήθειας.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: © UNICEF/UNI495566/ZAGOUT

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back