ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ για Συρία: Η «κόλαση επί της γης» εκεί πρέπει να σταματήσει

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ για Συρία: Η «κόλαση επί της γης» εκεί πρέπει να σταματήσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2018, 14:30
ΚΟΣΜΟΣ

Επιπλέον 10 άμαχοι προστέθηκαν στα θύματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη ρίψη ρουκετών από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Γούτα ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 9 μέλη της ίδιας οικογένειας, τρία εκ των οποίων είναι παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν από τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ντούμα, την μεγάλη πόλη της ανατολικής Γούτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο απόφαση με την οποία ζητεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία για 30 ημέρες για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η απομάκρυνση αυτών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση του ΟΗΕ.

«Η ανατολική Γούτα, συγκεκριμένα, δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί της γης», επέμεινε.

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε σήμερα ενώπιον της συνόδου αυτής «τα σφαγεία ανθρώπων» στην Συρία, όπως και σε άλλα μέρη του πλανήτη, και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονταν σήμερα το πρωί οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε και αυτή με τη σειρά της, ενόψει συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και κάλεσε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-DPA, φωτογραφία: https://twitter.com/UNHCRinSYRIA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back