ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Ράφα

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2024, 11:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών μετά τη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεδρίαση ζητήθηκε από την Αλγερία, τον εκπρόσωπο των Αράβων στο Συμβούλιο, και υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που σκότωσαν δεκάδες αθώους πολίτες, οι οποίοι απλώς αναζητούσαν καταφύγιο από αυτή τη φονική σύγκρουση», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς εν μέσω της διεθνούς καταδίκης της αεροπορικής επιδρομής που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους στη Ράφα την Κυριακή.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, ενώ εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύονται για σοβαρά εγκαύματα, κατάγματα και τραύματα από θραύσματα.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν ένα «τραγικό ατύχημα», αλλά πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύω να τερματίσω τον πόλεμο πριν επιτευχθεί κάθε στόχος».

Η Ισπανία 

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στην πρωινή συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς το χάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ διευρύνεται.

Την Ισπανία ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Νορβηγία προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο μετά από επτά και πλέον μήνες συγκρούσεων στη Γάζα.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο δήλωσαν ότι επιδιώκουν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα. Οι τρεις χώρες λένε ότι ελπίζουν ότι η απόφασή τους θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η «ιστορική» απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης αργότερα σήμερα ελήφθη για να επιτευχθεί η ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, κυρίως εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Μιλώντας μια ώρα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη για την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης -μια απόφαση που έχει εξοργίσει το Ισραήλ και έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών- ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η απόφαση βασίζεται στη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ έπεσαν στο κενό τη Δευτέρα, παραμονή της διπλωματικής αναγνώρισης των μελών της ΕΕ Ιρλανδίας και Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να επιμένει ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ για τις συνεχείς φονικές επιθέσεις του στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας. 

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά συχνά ευθυγραμμίζει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ, παρέδωσε διπλωματικά έγγραφα στην παλαιστινιακή κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο πριν από την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Φωτογραφία: UNRWA/facebook

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back