ΚΟΣΜΟΣ

Μπ. Νετανιάχου: Εκκενώστε τη Ράφα

Εικόνα του άρθρου Μπ. Νετανιάχου: Εκκενώστε τη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 20:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό του Ισραήλ να καταρτίσει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των Παλαιστινίων αμάχων από την πολυσύχναστη πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από έντονες διεθνείς επικρίσεις, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, για τις προθέσεις του Ισραήλ να μετακινήσει χερσαίες δυνάμεις στην πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο. 

Η Ράφα είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 280.000 κατοίκων και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη φιλοξενεί τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους που ζουν με συγγενείς, σε καταφύγια ή σε εκτεταμένους καταυλισμούς με σκηνές, αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Γάζας.

Το Ισραήλ λέει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο εναπομείναν προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα μετά από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου.

Ο Νετανιάχου απέρριψε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς επικρίσεις για τον αριθμό των νεκρών αμάχων, λέγοντας ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο που θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς δρα και κρύβεται σε κατοικημένες περιοχές. Αλλά αυτή η κριτική έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Νετανιάχου και άλλοι ηγέτες ορκίζονται να κινηθούν στη Ράφα.

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε – για πρώτη φορά – ότι η «απάντηση» του Ισραήλ στη Γάζα ήταν υπερβολική και δήλωσε ότι στόχος του είναι μια «διαρκή παύση μαχών. Η συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στην Γάζα είναι υπερβολική»

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμπεριφορά της αντίδρασης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν υπερβολική».

Οι δημόσιες επικρίσεις του Μπάιντεν προς την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να συνδέονται με τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του να πιέσει το Ισραήλ να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο.

Επιπλέον στον απόηχο των αρχικών επιθέσεων του Ισραήλ, ο Μπάιντεν επικρίθηκε για τις παρατηρήσεις που έκανε περιγράφοντας τον θάνατο αθώων Παλαιστινίων ως «το τίμημα της διεξαγωγής ενός πολέμου».

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση Παλαιστινίων πέρα από τα σύνορα προς την Αίγυπτο θα απειλήσει τη συνθήκη ειρήνης τεσσάρων δεκαετιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το οποίο είναι ως επί το πλείστον κλειστό, χρησιμεύει ως το κύριο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να πλήττει τη Ράφα από αέρος. Οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Παρασκευή έπληξαν δύο κτίρια κατοικιών στη Ράφα, ενώ δύο άλλες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν στο κέντρο της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης μιας που προκάλεσε ζημιές σε ένα νηπιαγωγείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Δηλώσεις Αμπάς

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε σε δήλωσή του ότι η στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Ράφα έχει στόχο να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί υπεύθυνες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τις όποιες συνέπειες της αναμενόμενης εισβολής.

Το γραφείο του Αμπάς δήλωσε επίσης ότι η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα απειλήσει «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Η παλαιστινιακή προεδρία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις των ενεργειών του Ισραήλ, καθώς «[το Ισραήλ] κάνοντας αυτό το βήμα απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο. Ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές», ανέφερε το γραφείο του Αμπάς σε ανακοίνωσή του.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back