ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ σε αίτημα για εκεχειρία στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ σε αίτημα για εκεχειρία στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2023, 19:17
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων από το κέντρο της κύριας νότιας πόλης Χαν Γιουνίς της Γάζας το Σάββατο και σφυροκόπησε σε όλο το μήκος του θύλακα, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους από το αίτημα για κατάπαυση του πυρός.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ επέκτεινε την χερσαία εκστρατεία του στο νότιο μισό της Λωρίδας της Γάζας, εξαπολύοντας την έφοδο στο Χαν Γιουνίς. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές ανέφεραν αύξηση των μαχών στο βορρά.

Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια της, ενώ πολλοί έχουν φύγει πολλές φορές. Με τις μάχες να μαίνονται σε όλο το μήκος της επικράτειας, οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό.

Το Ισραήλ έχει εμποδίσει τους κατοίκους της Γάζας να διαφύγουν κατά μήκος της κύριας διαδρομής βορρά-νότου κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς της στενής λωρίδας, και τους κατευθύνει προς τις ακτές της Μεσογείου.

Στο Χαν Γιουνίς, οι νεκροί και οι τραυματίες έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπερπλήρες νοσοκομείο Νάσερ. Ένας γιατρός βγήκε από ένα ασθενοφόρο με το κουτσό σώμα ενός μικρού κοριτσιού με ροζ φόρμα. Μέσα, τραυματισμένα παιδιά κλαψούριζαν και σπαρταρούσαν στο δάπεδο με τα πλακάκια, καθώς οι νοσοκόμες έτρεχαν να τα παρηγορήσουν. Έξω, πτώματα ήταν παρατεταγμένα σε λευκά σάβανα.

Το βέτο

Σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή, 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν ψήφισμα που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Το ψήφισμα εμποδίστηκε από το βέτο της Ουάσινγκτον, ενώ η Βρετανία απείχε.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στην επόμενη φάση του πολέμου. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει «χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων του Ισραήλ για την προστασία των αμάχων και του αποτελέσματος στο έδαφος. Αλλά η Ουάσινγκτον συνέχισε να υποστηρίζει τη θέση του Ισραήλ ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε τη Χαμάς.

«Δεν υποστηρίζουμε την έκκληση αυτού του ψηφίσματος για μια μη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θα φυτέψει μόνο τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ (φωτογραφία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν ασκήσει το βέτο της Ουάσινγκτον.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς το 2007, δήλωσε ότι το βέτο καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες συνένοχες στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ανέφερε σε δήλωσή του: «Μια κατάπαυση του πυρός θα είναι δυνατή μόνο με την επιστροφή όλων των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς».

Φωτογραφία: UN Photo/Evan Schneider

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back