ΚΟΣΜΟΣ

Oι ΗΠΑ… επικρίνουν το Ισραήλ για τους αμάχους

Εικόνα του άρθρου Oι ΗΠΑ… επικρίνουν το Ισραήλ για τους αμάχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2023, 11:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην πιο έντονη δημόσια κριτική του για τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη νότια Γάζα, δήλωσε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δηλωμένων προθέσεων της κυβέρνησης να προστατεύσει τους αμάχους και των θυμάτων.

«Καθώς βρισκόμαστε εδώ σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη αυτής της εκστρατείας στο νότο... παραμένει επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να δώσει έμφαση στην προστασία των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

«Και παραμένει ένα χάσμα μεταξύ... της πρόθεσης για την προστασία των αμάχων και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε επί τόπου».

Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να εξαλείψει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ πριν από δύο μήνες και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα την Πέμπτη. Ο Μπάιντεν «τόνισε την κρίσιμη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, μεταξύ άλλων μέσω διαδρόμων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να μετακινούνται με ασφάλεια από τις καθορισμένες περιοχές των εχθροπραξιών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα ως απάντηση σε μια διασυνοριακή επιδρομή των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι ελέγχουν τον θύλακα. Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ 240 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 92 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα από την έναρξη των χερσαίων επιδρομών του στις 20 Οκτωβρίου.

Νέες πιέσεις για εκεχειρία

Τα αραβικά κράτη ανανέωσαν την πίεσή τους για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει το πρωί της Παρασκευής ένα σχέδιο απόφασης.

Το σχέδιο τροποποιήθηκε για να αναφέρει ότι «τόσο ο παλαιστινιακός όσο και ο ισραηλινός άμαχος πληθυσμός πρέπει να προστατευθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να «απαιτήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη -τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία- για να εγκριθεί. Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν οποιαδήποτε περαιτέρω δράση του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back