dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Γκουτέρες-Ισραηλινού πρέσβη

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: «Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Γκουτέρες-Ισραηλινού πρέσβη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 22:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Τρίτη την προστασία των αμάχων στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ο υψηλότερος αριθμός νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμών για να συντρίψει τους μαχητές της Χαμάς που συγκλόνισαν τη χώρα με μια φονική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Γκουτέρες δήλωσε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι σε μια «κρίσιμη στιγμή όπως αυτή», είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί σαφές ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», είπε.


Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα της περιοχής μας».

«Τα σχόλιά του... αποτελούν δικαιολογία για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες», είπε ο Ερντάν. «Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τόσο φρικτές απόψεις», είπε και απαίτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παραιτηθεί.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα και η διεθνής διπλωματία έχει επικεντρωθεί στο να φτάσει βοήθεια στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα - το κύριο πέρασμα μέσα και έξω από τη Γάζα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ.

Από το Σάββατο, 54 φορτηγά έχουν περάσει στη Γάζα μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και νερό, τα οποία ο Γκουτέρες χαρακτήρισε ως «μια σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό ανάγκης».

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας Λιν Χέιστινγκς δήλωσε στο Συμβούλιο ότι άλλα 20 φορτηγά αναμένεται να περάσουν την Τρίτη. Όμως δεν έχει επιτραπεί ακόμη η είσοδος καυσίμων και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματά του θα εξαντληθούν εντός ημερών.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την πιθανή εκτροπή των παραδόσεων καυσίμων από τη Χαμάς.

«Ενώ διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για τον καλύτερο τρόπο να φέρουμε καύσιμα στη Γάζα, έχουμε 400.000 λίτρα σε φορτηγά έτοιμα για αναχώρηση. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει καύσιμα για περίπου 2-1/2 ημέρες ακόμη», δήλωσε ο Χέιστινγκς.

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Γάζα, προειδοποίησε στις 13 Οκτωβρίου ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στα νότια της στενής λωρίδας.

«Δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο στη Γάζα. Όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με το αν και πού θα καταφύγουν, οι πολίτες είναι καταδικασμένοι αν το κάνουν και επίσης καταδικασμένοι αν δεν το κάνουν», δήλωσε ο Χέιστινγκς, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο εκ μέρους του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μαρτίν Γκρίφιθς.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τουλάχιστον 35 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3