ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/05/2023, 22:56
ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν σήμερα ότι 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν, καθώς αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις μάχονται στην πρωτεύουσα παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία και τα ξένα κράτη τερμάτισαν τις εκκενώσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε 16 ημέρες μαχών από τότε που οι διαμάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν σε σύγκρουση στις 15 Απριλίου.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές προοπτικές για μια γρήγορη επίλυση της κρίσης, η οποία έχει εξαπολύσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, έχει καταστρέψει περιοχές του Χαρτούμ, κινδυνεύει να προσελκύσει περιφερειακές δυνάμεις και έχει αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στην περιοχή του Νταρφούρ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των προσφύγων του ΟΗΕ Ραούφ Μαζού δήλωσε ότι η υπηρεσία του σχεδιάζει την έξοδο 815.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 580.000 Σουδανών καθώς και ξένων προσφύγων που ζουν τώρα στη χώρα.

Περίπου 73.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει το Σουδάν, είπε.

Οι Σουδανοί που βγήκαν στους δρόμους σοκαρίστηκαν από τη μεταμόρφωση.

Πολλοί φοβούνται για τη ζωή τους στη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού και του επικεφαλής των RSF, οι οποίοι είχαν μοιραστεί τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά από πραξικόπημα του 2021, αλλά διαφώνησαν για τη σχεδιαζόμενη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ορισμένοι συγκεντρώνονται σε κέντρα όπως η Ατμπάρα βορειοανατολικά του Χαρτούμ ή κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Αίγυπτο και το Τσαντ.

Τουλάχιστον 528 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.599 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν παρόμοιο αριθμό νεκρών, αλλά πιστεύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου/EPA/KHALED ELFIQI


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back