ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

OFIDIA2: Μια «αντιπυρική» πλατφόρμα

Εικόνα του άρθρου OFIDIA2: Μια «αντιπυρική» πλατφόρμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 15:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια πλατφόρμα επιχειρησιακής προστασίας κινδύνου πυρκαγιών, με την ονομασία OFIDIA2, έχει έτοιμη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η πλατφόρμα αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και τη συνεργασία της διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου.

«Ενόψει και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο επίγειας επιτήρησης των δασικών πόρων, έγκαιρης επέμβασης και αποφυγής δασικών καταστροφικών συμβάντων στην προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Ηπείρου» τονίζεται σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή, διαδικτυακή εκδήλωση στις 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί (όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μπορούν να συμμετέχουν με την εγγραφή στον σύνδεσμο εδώ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσω του Interreg, έγιναν οι εξής δράσεις:

-Προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτόνομου ασύρματου δικτύου μεταφοράς οπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο προς τα κέντρα ελέγχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δασικών Υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας),

-Βαθμονόμηση του μοντέλου WRF για επιχειρησιακή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με την τοπική πρόγνωση καιρού ακριβείας (Εργαστήριο Μετεωρολογίας, Τμήματος Φυσικής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

-Ανάπτυξη και παρουσίαση της διαδραστικής πλατφόρμας εκτίμησης κινδύνου και λήψης αποφάσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back