Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ofidia κατά των πυρκαγιών

Εικόνα του άρθρου Ofidia κατά των πυρκαγιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2019, 19:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΟFIDIA: Αυτό είναι το ακρωνύμιο ενός ευρωπαϊκού έργου που αφορά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επιχειρησιακής προστασίας κινδύνου πυρκαγιών. 

Τα πρώτα βήματα για το «χτίσιμο» αυτής της πλατφόρμας έγινε τα προηγούμενα χρόνια μέσω του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Ιταλία». Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, το πρόγραμμα Interreg έρχεται να χρηματοδοτήσει την εξέλιξη και τον «εμπλουτισμό» αυτής της πλατφόρμας. Το έργο OFIDIA 2 υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το Ευρω-μεσογειακό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής του Λέτσε και την Πολιτική Προστασία της Απουλίας.

Την περίοδο του OFIDIA 1, στην περιοχή του νομού Ιωαννίνων, εγκαταστάθηκαν σε ορεινές περιοχές, με πολλά δάση, κάμερες που «μεταφέρουν» την εικόνα σε ζωντανή μετάδοση. Οι κάμερες αυτές τοποθετήθηκαν και φέτος στα ίδια σημεία (Ασπράγγελοι, Ρονίτσα και Τσούκα Ρόσσα), ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Με την ολοκλήρωση του έργου OFIDIA 2, οι συμμετέχοντες εταίροι επιδιώκουν τη βελτιωμένη πρόβλεψη καιρού ακριβείας με τη χρήση μοντέλου WRF, διαδικτυακή πρόσβαση στο ιστορικό των προβλέψεων, μετρήσεων και συμβάντων καθώς και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας εύχρηστης απεικόνισης των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για επιχειρησιακή χρήση, που αναπτύσσει το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Στις 19 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, έγινε τεχνική συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» για την πορεία  υλοποίησης του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Στέργιος Αναστασιάδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Κώστας Παπαγεωργίου, υπεύθυνος του έργου για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και η Maria Mirto του Ευρω-μεσογειακού Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής (CMCC) του Λέτσε ως εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου.

Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε και στη συνεργασία με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου για την υποστήριξη της λειτουργίας του υφιστάμενου έργου αλλά και για τον σχεδιασμό των εργαλείων του υπό ανάπτυξη έργου. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, από την πλευρά του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι όλοι οι διαγωνισμοί προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την επέκταση και αύξηση των δυνατοτήτων επόπτευσης του χώρου και των μέσων μεταφοράς και συντήρησης του δικτύου είναι σε πλήρη εξέλιξη όπως και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο εντός του χρονοδιαγράμματος εργασιών.

Από τη Διαχειριστική Αρχή, πάντως, δεν αποκλείστηκε να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, πέραν του Μαρτίου του 2020, οπότε και έχει τεθεί ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης.

Στα πλαίσια υλοποίησης του OFIDIA 2, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο 23 Ιουλίουενδιάμεση συνάντηση των εταίρων στα Γιάννενα.

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back