ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οδυσσεβάχ»: Μια όμορφη παράσταση

Εικόνα του άρθρου «Οδυσσεβάχ»: Μια όμορφη παράσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2016, 00:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου είναι από τα πιο παιγμένα έργα στο παιδικό θέατρο. Από το 1981 όταν πρωτοπαίχτηκε στη θρυλική πια παιδική σκηνή «Μικρή Πόρτα» μέχρι σήμερα, το έργο αυτό έχει ανέβει πολλές φορές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τον «Οδυσσεβάχ», τον ήρωα-κράμα του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, τον ανεβάζουν δύο ΔΗΠΕΘΕ: της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Ένα έργο με τέτοια πορεία, δεν μπορεί παρά να απαιτεί ευρηματικότητα από τον κάθε σκηνοθέτη που το αναλαμβάνει. Τα ευρηματικά τεχνάσματα, λοιπόν, δεν λείπουν από τη γιαννιώτικη παράσταση, με το σκηνοθετικό δίδυμο Ντίνα Αβαγιανού και Νίκο Αρβανίτη να βάζει τη δική του πινελιά. Ο «Οδυσσεβάχ» της Νεανικής-Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι μια όμορφη παράσταση, δομημένη. Μια παράσταση που κυλάει, με εξαίρεση ίσως την τελευταία σκηνή η οποία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκηνές, μοιάζει να βιάζεται.

Και οι έξι ηθοποιοί -Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Χρήστος Γλυκός, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Βάγια Ματσαφτσή, Αγγελική Μιχαλοπούλου και Απόστολος Τσιρώνης- είναι εξίσου καλοί με τον καθένα από αυτόν να έχει τις στιγμές του. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια παράσταση με πολλή κίνηση αλλά και τραγούδι. Όσο για τα σκηνικά, αυτά είναι απλά και λιτά. Η απλότητα αυτή αποτελεί μια γενικότερη τάση στο παιδικό θέατρο (αποτελώντας, προφανώς, την απάντηση στα τρομερά εφέ των παιδικών-εφηβικών ταινιών, όπως του Χάρι Πότερ). Για τις… μαγικές στιγμές φροντίζουν ο φωτισμός και φυσικά οι ηθοποιοί.

Το σίγουρο είναι ότι μετά από 85’ λεπτά ο θεατής, ενήλικας ή παιδί, βγαίνει από το θέατρο με ένα χαμόγελο, ασυναίσθητο ή μη. Και με το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Το τραγούδι ας πούμε του Οδυσσεβάχ» να «κολλάει» στο μυαλό.


*Ο «Οδυσσεβάχ» ξεκίνησε να δέχεται τους πρώτους θεατές του –τους μαθητές των σχολείων. Οι πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία θα συνεχιστούν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια των γιορτών θα γίνουν απογευματινές παραστάσεις για το κοινό της πόλης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back