ΘΕΑΤΡΟ

Οδυσσεβάχ με παρελθόν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Οδυσσεβάχ με παρελθόν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2016, 17:16
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ένα πολύ γνωστό έργο θα πορευτεί φέτος το χειμώνα η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Πρόκειται για μια σύνθεση του μύθου της Οδύσσειας και του Σεβάχ του Θαλασσινού, με στοιχεία από μύθους απ’ όλο τον κόσμο. Μια γοητευτική ιστορία που μας ταξιδεύει μαζί με τον Οδυσσεβάχ και τους συντρόφους του στο δρόμο του γυρισμού προς την μυθική Ιθαγδάτη της ψυχής μας. Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβαν οι Ντίνα Αβαγιανού και Νίκος Αρβανίτης, σήμερα Τετάρτη γίνεται η πρώτη ακρόαση ηθοποιών. Οι παραστάσεις του έργου θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εγκαινιάζοντας την 34η θεατρική περίοδο δραστηριοτήτων του ηπειρωτικού θεάτρου. Θα παρουσιάζονται σε πρωινές ώρες για σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου παρουσίασε το σκηνοθετικό δίδυμο, το οποίο με τη σειρά του είπε μερικά πράγματα για την παράσταση. Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η πρώτη ήταν πριν από 22 χρόνια όταν παρουσιάστηκε και πάλι στο «Καμπέρειο» από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου.

Η Ντίνα Aβαγιάνού τελείωσε το 1986 τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης σα μαθήτρια και αργότερα σα νέα ηθοποιός. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με σκηνοθέτες τους δασκάλους Κάρολο Κουν, Γιώργο Λαζάνη, Μίμη Κουγιουμτζη σε παραστάσεις σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου με συμμετοχή ως κορυφαία σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Έκτοτε έχει παίξει με διάφορους θιάσους σε έργα κλασσικά ή σύγχρονα ελληνικού ή και ξένου ρεπερτορίου. Σκηνοθέτες που συνεργάστηκε: Β. Κυρίτσης, Θ. Παπαγεωργίου, Λ. Πρωτοψάλτη, Κ. Τσιάνος, Γ. Μαργαρίτης, Ν. Αρμάος, Ε. Γκονζαλεθ, Α. Φρίλινγκ, Σ. Γκακάς, Ν. Βαφέας, Β. Δούκα, Σ. Χατζάκης, Στ. Φασουλής, Π. Ζούλιας, κ.α. Έλαβε βραβείο καλύτερης ερμηνείας στην παράσταση 4ever που διοργανώθηκε στο θέατρο «Ιλίσσια Βολανάκης». Στην τηλεόραση έλαβε μέρος σε διάφορα σήριαλ με μικρότερες ή μεγαλύτερες συμμετοχές. Επίσης έλαβε μέρος σε δύο ταινίες με σκηνοθέτες του Β. Μαζωμένο και Θ. Αρβανίτη.

Ο Νίκος Αρβανίτης

Γεννήθηκε στην Παραμυθιά. Σπούδασε μηχανικός μεταλλείων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Βεάκη» το 1989. Έκτοτε εργάζεται επαγγελματικά στο θέατρο παίρνοντας μέρος σε πάνω από 50 παραστάσεις έργων από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, Ελληνικό και ξένο, καθώς και σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το καλοκαίρι του 2006 διασκεύασε και σκηνοθέτησε για το θέατρο το μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου «Τους τα λέει ο Θεός», παράσταση που επαναλήφθηκε το 2007 στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών. Κινηματογράφος: «Μια μέρα τη νύχτα» του Γ. Πανουσόπουλου, «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Ν. Παναγιωτόπουλου, «Guilt» του Β. Μαζωμένου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back