Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδοφωτισμός: Σε ιδιώτη για 16 χρόνια

Εικόνα του άρθρου Οδοφωτισμός: Σε ιδιώτη για 16 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2019, 23:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν στο «πακέτο» έργων που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ). Τότε, η Διυπουργική Επιτροπή σημείωνε ότι η υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ εναπόκειται σε αποφάσεις που θα λαμβάνονταν μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την τελευταία να χορηγεί μέσω του μηχανισμού της ELENA ένα σημαντικό ποσό για τεχνική βοήθεια, πήρε σήμερα, και επίσημα, την απόφασή της για τον τρόπο διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, αποφασίστηκε η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα δύο έτη. Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου κατ’ εκτίμηση αγγίζει τα 5.3 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση ΣΔΙΤ, τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως έγιναν στο έργο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα συνδράμει δηλαδή με κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ. Το έργο θα κατασκευαστεί με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου, «χωρίς η αναθέτουσα αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) να συνεισφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη χρηματοδότηση» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο ιδιώτης θα διαχειρίζεται επίσης το έργο, το οποίο θα δημοπρατήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, για 16 χρόνια.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για παραχώρηση υποδομών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου σε ιδιώτη… Το έργο αφορά κυρίως την αντικατάσταση 8.600 λαμπτήρων με λαμπτήρες led σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης του οδοφωτισμού.

Η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζει και άλλο ένα έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού σε δημοτικό οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με τους Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Οι Δήμοι, σε αντίθεση με τις Περιφέρειες, έχουν ανταποδοτικά τέλη. Το δεύτερο αυτό έργο έχει πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό από αυτόν του έργου για τον «περιφερειακό» οδοφωτισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πώς θα υλοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back