Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ΣΔΙΤ ο «περιφερειακός» οδοφωτισμός

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2019, 01:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «πακέτο» νέων έργων με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Στο «πακέτο» αυτό συμμετέχει και ένα ηπειρώτικο έργο στον τομέα της ενέργειας: ο οδοφωτισμός στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η Περιφέρεια Ηπείρου, και δη η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη που διαχειρίζεται το έργο, το περίμενε εδώ και μήνες. Η εγκριτική απόφαση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό του τρόπου της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πριν από τρία χρόνια, η περιφερειακή αρχή πήρε την απόφαση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία μέσω του μηχανισμού της ELENA έδωσε στην Περιφέρεια 1,5 εκατ. ευρώ για τεχνική βοήθεια προκειμένου να ωριμάσει τέσσερα ενεργειακά έργα: την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο δίκτυο των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, την αντικατάσταση πλοιαρίων στη λίμνη Παμβώτιδα και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Το «δώρο» του 1,5 εκατ. ευρώ ήρθε βέβαια με την προϋπόθεση της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στα χέρια της δύο έργα οδοφωτισμού. Η Διυπουργική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για ΣΔΙΤ στο ένα από αυτά. Το νέο έργο ΣΔΙΤ λοιπόν αφορά την αντικατάσταση 8.800 λαμπτήρων με λαμπτήρες led σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης του οδοφωτισμού. Σε έργα ΣΔΙΤ, το Δημόσιο καλύπτει συνήθως τη συμμετοχή του μέσω του ΕΣΠΑ (όπως έγινε με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης).

Όσον αφορά το άλλο έργο οδοφωτισμού στους Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας που έχει έναν ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό (σχεδόν 15 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια Ηπείρου το μοντέλο της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης η οποία «απαιτεί» τη συνεργασία με ιδιώτη. Σημειωτέον ότι οι Δήμοι έχουν ανταποδοτικά τέλη ενώ οι Περιφέρειες όχι.

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ δεν είπε «ναι» μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και σε άλλους δύο φορείς: στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Αθηναίων. «Αποτελούν τα πρώτα έργα στο τομέα οδοφωτισμού όπου εγκρίνονται και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και με την υλοποίησή τους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ότι η υλοποίησή τους εναπόκειται σε αποφάσεις των φορέων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back