Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδοφωτισμός με ιδιωτικούς πόρους

Εικόνα του άρθρου Οδοφωτισμός με ιδιωτικούς πόρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2019, 19:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην κατεύθυνση της αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων, κινείται η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου. Παράλληλα, θα αναζητήσει και επίσημα την απαραίτητη τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση του έργου μέσα από τον μηχανισμό ELENA. Ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2016 με συμφωνία που έχουν υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ήδη με έγγραφό του στην Περιφέρεια.  

Σε συνεδρίασή της, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή, τη χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης του οδοφωτισμού από ιδιωτικά κεφάλαια, και συγκεκριμένα μέσω είτε Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα να την προκρίνει, είτε Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο πλευρό της δημοτικής αρχής, τάχθηκαν όχι μόνο ο Στέφανος Μάντζιος από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα αλλά και ο Βασίλης Κοσμάς από τα «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη.

Ένα σημαντικό στοιχείο του νέου έργου είναι ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού θα αφορά τουλάχιστον το 80% του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου. Αυτό ακριβώς ήταν εξάλλου και ένα από τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής για την ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων (2.600 στον αριθμό) με led, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

Στη συνεδρίαση, ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» έθεσε από την αρχή το ζήτημα του διαχωρισμού των αποφάσεων. Για τον κ. Γιωτίτσα, πρέπει να προηγηθεί πρώτα η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (κι όχι μόνο στην οικονομική επιτροπή, όπως έγινε) για το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της σχετικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στην οποία έχει προσφύγει η «Ενότητα Πολιτών». Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη δεν κατέθεσε την πρότασή της στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, αναμένοντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Ένα ζήτημα ακόμη που έθεσε ο κ. Γιωτίτσας, είναι ο αριθμός των λαμπτήρων. Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αν ο Δήμος δεν γνωρίζει τον αριθμό των λαμπτήρων, για τον οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων. Η «Ενότητα Πολιτών» ως πρώην δημοτική αρχή έχει μιλήσει συνολικά για 12.000 λαμπτήρες, ενώ η δημοτική αρχή διά στόματος κ. Βάββα έχει μιλήσει κατά σειρά για 33.000, για 30.000 και για 20.000 λαμπτήρες. «Ο αριθμός των λαμπτήρων είναι τουλάχιστον 20.000 λαμπτήρες» είπε στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος, ενώ παρέπεμψε στη μελέτη που θα γίνει από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Την εκκρεμότητα με την προσφυγή της «Ενότητας Πολιτών» επεσήμανε και ο κ. Κοσμάς. «Αν γίνει αποδεκτή η προσφυγή, τότε θα είμαστε σε μηδενική βάση» τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι «η μόχλευση των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι μια καλή λύση» (υπενθυμίζεται ότι η παράταξή της κ. Καλογιάννης είχε εκφράσει την αντίθεσή της με την ακύρωση του διαγωνισμού). Όσο για το ΕΣΠΑ και την πρόσκληση για τα ενεργειακά έργα που λήγει σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Γιώργος Αρλέτος απάντησε στον κ. Κοσμά ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να καταθέσει προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, για «έξυπνα» φανάρια και για προμήθεια απορριμματοφόρων.

Στη συνεδρίαση, ο κ. Μάντζιος υπεραμύνθηκε των επιλογών της τωρινής δημοτικής αρχής, δικαιολογώντας το «ναι» της παράταξης τον περασμένο Απρίλιο για χρηματοδότηση του έργου από πόρους των ανταποδοτικών τελών, λέγοντας απλώς ότι… «αναγκαστήκαμε τότε να ψηφίσουμε ναι»!

Κατά τη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επανέλαβαν τη θέση ότι ένας από τους λόγους της ακύρωσης του διαγωνισμού για τους λαμπτήρες led, ήταν η δέσμευση των ανταποδοτικών τελών και το σοβαρό ενδεχόμενο αύξησής τους. Ο κ. Γιωτίτσας ζήτησε από τον κ. Αρλέτο να σταματήσει «η δημιουργία αυτής της στρεβλής ατμόσφαιρας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back