Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όαση: Τα κλιματιστικά, οι γνωμοδοτήσεις και οι εγγυήσεις

Εικόνα του άρθρου Όαση: Τα κλιματιστικά, οι γνωμοδοτήσεις και οι εγγυήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2019, 12:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο χρόνια, η εταιρία που εκμεταλλεύεται την «‘Οαση», με επιστολή της επισήμανε στον Δήμο που μέσω της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, κατέχει το ακίνητο, προβλήματα στον κλιματισμό.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ανάδοχος εταιρία που έκανε το έργο της αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου, υπέβαλε τελικό λογαριασμό και ζήτησε πίσω την εγγυητική επιστολή, όπως είναι η διαδικασία στα καλώς εκτελεσμένα έργα.

Χτες το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην επιστρέψει την εγγυητική επιστολή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Καταρχάς, ότι η Όαση έχει περάσει… δύσκολα. Επί δημαρχίας Γκόντα εγκαταλείφθηκε νύχτα από τον εκμισθωτή της, στον οποίο ο πρώην δήμαρχος και νυν συμπορευόμενος στη δημοτική αρχή, είχε επενδύσει το διαβόητο «εσπρέσο του 1 ευρώ». Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή της Ενότητας Πολιτών, επί δημαρχίας Φίλιου και με προσπάθεια του τότε προέδρου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργου Παπαδιώτη, κατάφερε να βάλει την ανακατασκευή της Όασης στο ΕΣΠΑ.

Σε ένα από τα τελευταία συμβούλια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, συζητήθηκε το θέμα. Η επιχείρηση είχε υποστηρίξει ότι το κτίριο δεν είναι κατάλληλο ενεργειακά για το λόγο που χρησιμοποιείται, με την τότε δημοτική αρχή να παρατηρεί πως, παρόλα αυτά, η επιχείρηση ξεκίνησε δραστηριότητα εκεί. Μάλιστα, επισήμανε ότι η χρήση μεγάλων κλιματιστικών μονάδων δεν είναι δυνατή σε διατηρητέο κτίριο.

Χτες, η θέση «μετατοπίστηκε» κάπως, καθώς η νέα δημοτική αρχή, φαίνεται ότι θέλει να πιέσει τον εργολάβο, για τις ενεργειακές προδιαγραφές του κτιρίου. Αποφάσισε να αναθέσει στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου την εμπειρογνωμοσύνη και σε δύο εβδομάδες να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την οριστική παραλαβή του κτιρίου και να γνωμοδοτήσει σχετικά και η νομική υπηρεσία.

Το θέμα της οριστικής παραλαβής επικρέμεται ακόμα. Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος είπε στη συνεδρίαση ότι «κληρονομήσαμε το πρόβλημα» και πως χρειάζεται ένα τεχνικό κείμενο για να γίνει συζήτηση επ’ αυτού.

Αυτή την εισήγηση κάνει στον Δήμο, η νομική του υπηρεσία, από τον περασμένο Ιούλιο. Προτείνει δηλαδή, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να κάνει εισήγηση, καταθέτοντας αναλυτικά την άποψή της και να αποφασίσει κατόπιν το δημοτικό συμβούλιο.

Η κατασκευαστική που έφτιαξε ξανά την Όαση έχει κάνει εξώδικο προς τον Δήμο Ιωαννιτών, από τις 21 του περασμένου Νοεμβρίου. Ζητάει να εγκριθεί το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής και την επιστροφή της εγγυητικής, αλλιώς επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγιναν και άλλες τοποθετήσεις. Όπως για παράδειγμα η επιστροφή του κ. Γκόντα στο παρελθόν, με τις προτάσεις που είχαν απορρίψει οι υπηρεσίες μνημείων για την πινακοθήκη, αλλά και τη «λήθη» του για την πολιτική ευθύνη της καταστροφής της Όασης, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα. «Είναι νωπή η μνήμη σε τι κατάσταση πήραμε την Όαση» τόνισε ο κ. Μπέγκας, συμπληρώνοντας επίσης ότι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν σύμφωνοι με τους όρους.

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα 2023) πρότεινε να αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου, ενώ ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) ζήτησε να μάθει εάν ο επιχειρηματίας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την Ανατροπή) τόνισε ότι δεν τηρούνται όροι της συμφωνίας, όπως η τιμολογιακή έγκριση από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ, σε βασικά προϊόντα του καταστήματος, ενώ η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πάντα το ζήτημα με την εμπλοκή ιδιωτών (ψήφισε λευκό στην ψηφοφορία).

Τέλος, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η δημοτική αρχή θέλει πάνω από όλα «να βρει τη λύση για ένα ιστορικό κτίριο και για το μέλλον του».

 

ΣΧΟΛΙΑ
Mark
Το ότι δεν τηρείται κάποιο όριο στις τιμές είναι το μόνο σίγουρο. Ωραίο μαγαζί, ωραία εξυπηρέτηση, γευστικά ροφήματα και λιχουδιές προσφέρει, ωστόσο οι τιμές είναι τσιμπημένες και απ ότι διαπίστωσα, σε σχέση με τη περίοδο που πρωτοάνοιξε η Όαση προ τριετίας, έχουν αυξηθεί οι τιμές στα γλυκά για παράδειγμα. Καλό είναι ο Δήμος εάν θέλει να τιμήσει την συμφωνία, να ρίξει ένα βλέφαρο ως προς αυτό....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back