ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας, λόγω μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης

Εικόνα του άρθρου ΟΑΕΔ: Προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας, λόγω μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2018, 22:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο προϋποθέσεις θέτει ο ΟΑΕΔ για επιδότηση ανεργίας λόγω καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο με βάση τον πρόσφατο Ν. 4488/2017 (άρθρο 51), που προβλέπει την «μονομερή βλαπτική μεταβολή» των όρων εργασίας, τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ειδικότερα, ο άνεργος που άσκησε το δικαίωμα του νέου νόμου μπορούν να τύχουν επιδότησης εάν, μαζί με την αίτηση για επιδότηση, προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το εν λόγω δικαίωμα, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο της κοινοποίησής της στον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για επιδότηση ξεκινά από την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης στον εργοδότη.

Εντός έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης για επιδότηση, ο άνεργος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη είτε την αγωγή που άσκησε κατά του εργοδότη, με βάση το ασκηθέν δικαίωμα που του παρέχει το άρθρo 7 του ν. 2112/1920. 

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και εάν η ασκηθείσα αγωγή δεν γίνει τελεσίδικα δεκτή, η επιδότηση ανεργίας διακόπτεται και τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται αναδρομικά. 

Εντός προθεσμίας 60 ημερών από την τελεσιδικία της απόφασης που θα εκδοθεί επί της αγωγής, τόσο ο άνεργος, όσο και ο εναγόμενος εργοδότης, εφόσον έχει ενημερωθεί από τον ΟΑΕΔ για την επιδότηση του ανέργου, υποχρεούνται να προσκομίσουν στον ΟΑΕΔ την εκδοθείσα απόφαση, ειδάλλως επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ, σε βάρος καθενός από τους υπόχρεους.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Ω0724691Ω2-3ΛΒ.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back