dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζητά «εμπλοκή» της ΕΕ στη διένεξη Κίνας-Ταϊβάν

Εικόνα του άρθρου Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζητά «εμπλοκή» της ΕΕ στη διένεξη Κίνας-Ταϊβάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2023, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πολεμικά πλοία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιπολούν στο αμφισβητούμενο Στενό της Ταϊβάν, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια που τόνισαν πόσο ζωτικής σημασίας είναι η Ταϊβάν για την Ευρώπη.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε σε άρθρο γνώμης στην Journal Du Dimanche ότι η Ταϊβάν «μας αφορά οικονομικά, εμπορικά και τεχνολογικά».

«Γι' αυτό καλώ το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να περιπολούν στο Στενό της Ταϊβάν για να δείξουν τη δέσμευση της Ευρώπης για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», έγραψε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Κίνα ξεκίνησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν - προσομοιώνοντας στοχευμένα πλήγματα και αποκλεισμό του νησιού - σε απάντηση σε μια συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι.

Την Τρίτη, σε ομιλία του κατά την έναρξη συζήτησης για την Κίνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μπορέλ δήλωσε: «Η Ταϊβάν αποτελεί σαφώς μέρος της γεωστρατηγικής μας περιμέτρου για την εξασφάλιση της ειρήνης. Δεν είναι μόνο για ηθικούς λόγους που μια δράση κατά της Ταϊβάν πρέπει να απορριφθεί. Είναι επίσης επειδή θα ήταν, από οικονομική άποψη, εξαιρετικά σοβαρή για εμάς, επειδή η Ταϊβάν έχει στρατηγικό ρόλο στην παραγωγή των πιο προηγμένων ημιαγωγών».

Τα σχόλια του Μπορέλ έρχονται μετά την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αυτόν τον μήνα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης της δεύτερης με την Ταϊβάν.

Τα σχόλια του Μακρόν, μετά από επίσκεψή του στην Κίνα, προκάλεσαν επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς τόσο στις ΗΠΑ όσο και εντός της ΕΕ.


Διαμαρτυρίες

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Sun Weidong υπέβαλε επίσημες διαμαρτυρίες στον πρέσβη της Νότιας Κορέας για τις «λανθασμένες» παρατηρήσεις του προέδρου της Νότιας Κορέας σχετικά με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι οι αυξημένες εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν οφείλονται σε προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία και ότι ο ίδιος αντιτίθεται σε μια τέτοια αλλαγή.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ζήτημα μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, αλλά, όπως και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», δήλωσε ο Γιουν.

Τα σχόλια του Γιουν είναι «εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο Σουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης δεν έκανε καμία αναφορά στην αρχή της μίας Κίνας, αλλά εξίσωσε το ζήτημα της Ταϊβάν με το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο Σουν.

«Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα είναι κυρίαρχα κράτη που έχουν ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι γνωστό ότι το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου και το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εντελώς διαφορετικά στη φύση και στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος και δεν συγκρίνονται καθόλου».

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3