tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ξεκίνησε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Εικόνα του άρθρου Η Κίνα ξεκίνησε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2024, 10:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ξεκίνησε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν την Πέμπτη, ως απάντηση σε «αυτονομιστικές ενέργειες», στέλνοντας βαριά οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη και οργανώνοντας εικονικές επιθέσεις, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε.

Οι ασκήσεις, στο στενό της Ταϊβάν και γύρω από ομάδες νησιών που ελέγχονται από την Ταϊβάν και βρίσκονται δίπλα στις κινεζικές ακτές, έρχονται μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λάι, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί «αυτονομιστή».

Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, κατήγγειλε την εναρκτήρια ομιλία του Λάι τη Δευτέρα, στην οποία κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις απειλές της και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές του στενού «δεν είναι υποταγμένες η μία στην άλλη».

Ο Λάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά έχει απορριφθεί. Λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει τις αξιώσεις του Πεκίνου για κυριαρχία.

Η διοίκηση ανατολικού θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) δήλωσε ότι ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ο στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία και πυραυλική δύναμη, σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν στις 7:45 π.μ.

Τα γυμνάσια διεξάγονται στον Πορθμό της Ταϊβάν, στα βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκίν, ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κίνα έστειλε δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που έφεραν πραγματικούς πυραύλους και πραγματοποίησε εικονικές επιθέσεις, μαζί με πολεμικά πλοία, σε στρατιωτικούς στόχους υψηλής αξίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις ασκήσεις, λέγοντας ότι έχει αποστείλει δυνάμεις σε περιοχές γύρω από το νησί, ότι η αεράμυνα και οι χερσαίες πυραυλικές δυνάμεις της παρακολουθούσαν στόχους και ότι είναι βέβαιη ότι μπορεί να προστατεύσει το έδαφός της.

«Η έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με αυτή την ευκαιρία όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα του Στενού της Ταϊβάν, αλλά αναδεικνύει επίσης τη μιλιταριστική νοοτροπία (της Κίνας)», δήλωσε το υπουργείο.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν έναν χάρτη με τις ζώνες των ασκήσεων, σε πέντε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν και τα νησιά που ελέγχει η Ταϊβάν κοντά στις κινεζικές ακτές.

Φωτογραφία αρχείου: China Military

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3