ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ασκήσεις «περικύκλωσης» της Ταϊβάν

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Ασκήσεις «περικύκλωσης» της Ταϊβάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2023, 22:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός της Κίνας έστειλε δεκάδες αεροσκάφη πάνω από τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν (μια ανεπίσημη διαχωριστική γραμμή μεταξύ κινεζικού και ταϊβανέζικου εδάφους), λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε τριήμερα γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου του νησιού, Τσάι Ινγκ-γουέν, στις ΗΠΑ και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Πεκίνο -που θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας- αποκάλεσε την επιχείρηση «αυστηρή προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση του νησιού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι 71 κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα και εννέα πλοία διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο που βρίσκονται απέναντι από τα Στενά της Ταϊβάν άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά το Σάββατο.

Το αποβατικό πλοίο -ικανό να μεταφέρει στρατεύματα και οχήματα- έριξε πολλαπλές βολές πυροβολικού στην περιοχή του κόλπου Λουογιάν στις ακτές της επαρχίας Φουτζιάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των νησιών Μάτσου κοντά στην ηπειρωτική χώρα που ελέγχονται από την Ταϊβάν.

Στην πρύμνη του πολεμικού πλοίου διακρίνονταν καπνός και φωτοβολίδες από το στόμιο, καθώς έριχνε βλήματα σε στόχους στην ξηρά και στη θάλασσα. Ψαρόβαρκες και φορτηγά πλοία έκαναν βόλτες σε κοντινή απόσταση, απομακρυνόμενα από τη ζώνη άσκησης.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεκίνο πραγματοποίησε σχεδόν μια εβδομάδα ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αφού η προκάτοχος του Κέβιν Μακάρθι, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊπέι.

Οι ασκήσεις, η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης της Κίνας εδώ και χρόνια, περιελάμβαναν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: REUTERS/Thomas Peter

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back