ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Η Ιορδανία ακύρωσε τη συνάντηση

Εικόνα του άρθρου Ο Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Η Ιορδανία ακύρωσε τη συνάντηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2023, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε χθες Τρίτη ένα νοσοκομείο της πόλης της Γάζας γεμάτο με τραυματίες και άλλους Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. 

Η Χαμάς κατηγόρησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για ρουκέτα που εκτοξεύθηκε λανθασμένα από άλλους Παλαιστίνιους μαχητές.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανέφερε το υπουργείο.

Καθώς η οργή εξαπλώνεται στην περιοχή εξαιτίας του μακελειού στα νοσοκομεία και με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να σταματήσει την εξάπλωση του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι η χώρα του ακύρωσε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Αμμάν, όπου ο Μπάιντεν θα συναντούσε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «σπρώχνει την περιοχή στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στην κρατική τηλεόραση.

Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί πλέον μόνο το Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου σε μια «πολύ μικρή διμερή συνάντηση περιορισμένης κλίμακας», καθώς και με το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η σύνθετη διπλωματική αποστολή του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή υποτίθεται ότι θα ηρεμούσε την περιοχή και θα ενίσχυε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τη Γάζα, αλλά μετά το χτύπημα, η Ιορδανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αμπάς ακύρωσε επίσης τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, καθώς οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς η λαϊκή οργή έβραζε.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πρεσβείες του Ισραήλ στην Τουρκία και την Ιορδανία και κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από BBC, AP, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back