Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τραμπ υποδέχεται τον Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Εικόνα του άρθρου Ο Τραμπ υποδέχεται τον Τσίπρα στον Λευκό Οίκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2017, 13:34
ΕΛΛΑΔΑ

«Υψηλού ενδιαφέροντος» για τα συμφέροντα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τον δήμαρχο του Σικάγο Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, πριν από την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.


Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

Της οικονομίας, με έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση

Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον

Της ενέργειας, δεδομένης της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό

Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι και η αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι καθοριστικός.

*Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου 2017 (Πηγή: https://twitter.com/PrimeministerGR)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back