Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο (upd)

Εικόνα του άρθρου Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2018, 01:14
ΚΟΣΜΟΣ

Την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Από τους δασμούς, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή  «εντός 15 ημερών», απαλλάσσονται «προς το παρόν» ο Καναδάς και το Μεξικό.

Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.



Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση «εναλλακτικούς τρόπους» για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον  πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο οποίος με ανακοίνωσή του αποδοκίμασε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. «Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, φωτογραφία: https://twitter.com/POTUS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back